perjantai 6. tammikuuta 2012

Kurpitsarisotto


Vasta kolmas Reseptivihkon risotto-ohje! Risotto on lemppareitani, vaikka taidan sanoa niin kaikista ruoista. Hiljattain joku kysyi minulta, että mikä on mottoni. Ööö, eipä ole tullut moista mietittyä. En keksinyt muuta kuin: "ruoka on hyvää", syvällinen ajattelija kun olen.

  • En ole testannut, mutta kuvittelisin, että tavallinen talvikurpitsa ajaa asian. 
  • Raa'an kurpitsan voi korvata paahdetulla, tällöin kurpitsa lisätään risottoon tietenkin vasta lopuksi.
  • Jos risoton tekeminen tuntuu jotenkin haastavalta, niin lukaise aiempi risottovuodatukseni täältä.


Kurpitsarisotto 4:lle

1,5 l kasvislientä (itsetehtyä tai fondista/kuutiosta/jauheesta)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
3 salottisipulia tai 1 keltasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
n. 800 g butternut squash -kurpitsaa kuorittuna ja pieneksi pilkottuna (1 keskikokoinen kurpitsa)
4 dl risottoriisiä
1-2 dl valkoviiniä tai kuivaa vermuttia
suolaa
mustapippuria
3 dl parmesanraastetta + muutama rkl koristeluun

Kuumenna kasvisliemi kiehuvan kuumaksi.

Kuullota sipulia laakeassa paistinpannussa tai kattilassa voi-öljyseoksessa n. 3 minuuttia.

Lisää valkosipuli ja kurpitsa, jatka kuullottamista pari minuuttia.

Lisää riisi ja kuullota kunnes se imee kaiken rasvan pannulta ja muuttuu läpikuultavaksi, noin 3 minuuttia. Sekoita usein ja pidä lämpötila maltillisena.

Kaada pannuun valkoviini ja kuumenna, kunnes neste on haihtunut pannulta. 

Ala lisätä kuumaa kasvislientä pannulle kauhallinen kerrallaan niin, että neste on aina ehtinyt imeytyä riisiin ennen kuin lisäät uuden kauhallisen. Sekoittele riisiä usein ja pidä lämpötila sellaisena, että liemi alkaa poreilla heti, kun sitä lisää pannulle. Tätä jatketaan kunnes riisi on kypsää.

Ala maistella riisin kypsyyttä, kun ensimmäisen kasvisliemikauhallisen lisäämisestä pannulle on kulunut 15 minuuttia. Riisin kuuluu antaa aavistuksen hampaalle vastusta, mutta raa'aksi sitä ei missään nimessä ole tarkoitus jättää. Ylikypsä risottokin on raakaa parempi vaihtoehto.

Kun riisi tuntuu sopivan kypsältä, mausta risotto suolalla ja pippurilla. Risoton koostumuksen tulisi olla melkein keittomainen (juustoraaste sakeuttaa sitä), joten lisää tarvittaessa kasvislientä (kuvan risotto on liian kiinteää). Nosta pannu liedeltä, lisää juustoraaste (ja vielä nokare voita), sekoita ja lataa lautasille. 

Raasta annosten päälle parmesania.

2 kommenttia:

  1. Herkulta näyttää!! Tein vastaavaa tuossa joulun alla nimen omaan paahdetun butternutkurpitsan jäänteistä, ja hyvää tuli! Teen risoton just täsmälleen samalla tavalla kuin sun ohjeessa, ja siitä on tullut eräänlainen bravuuri jota mieskin pyytää tekemään kun tulee vieraita :) Oon käynyt itseni kanssa keskustelua siitä, pitäisikö riisien päälle ihan ekana lisätä vähän lientä ja vasta sen kiehuttua pois laittaa viinit sekaan. Joskus tein niin ja kuviteltiin, että mausta tuli jotenkin vielä pehmeämpi. Ehkä vaan kuviteltiin.. Ja kerran laitoin lopussa juuston kanssa ranskankermapurkin jämät - toimi loistavasti.

    VastaaPoista
  2. Eugenia, haa, mulle ei olekaan tullut mieleen kokeilla viinin lisäämistä missään muussa vaiheessa kuin ihan ekana. Pitääkin testata! Itsekin upotan vääräoppisesti joskus risoton sekaan kerman- ym. jämiä ja kyllähän se eläinrasvalisä kieltämättä kivasti makua pehmentää ja täyteläistää!

    VastaaPoista