keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Coleslaw


Ai niin, pidän tämmöistä blogiakin... Kiinalainen uusi vuosi sai aikaan sen, että viime viikko meni siivotessa. Keittiön kaapit ja laatikot tuli kompattua ja sieltä löytyikin jos jonkinmoisia pussinpohjia. Yksi löydöistä oli purkillinen unikonsiemeniä, joka on hommattu ties mitä tarkoitusta varten. Ruoan poisheittäminen on, paitsi epäekonomista, myös hyvin epäekologista, joten jotain käyttöä oli siemenille keksittävä.

Kaali, kuten monet muutkin hyljeksityt ja vaatimattomat vihannekset, on suosikkiraaka-aineitani. Suomessa kaalia käytetään nuukasti ja yksipuolisesti erityisesti salaattipöydässä, vaikka pienellä marinoinnilla tai kastikesilauksella siitä saa mainiota lisäkesalaattia. Esimerkiksi jenkkien coleslaw on ihan mahtavaa: sopii niin hampurilaisen väliin, uunipotun kylkeen tai vaikka ihan vaan lounassalaatiksi ja sitä voi tuunata melkein loputtomasti. Talvella kaalin joukkoon sotketaan majoneesia, kun taas varhaiskaali ei kaipaa muuta kuin kevyen öljykastikkeen. Joten kyllä, päättelit aivan oikein ja lisäsin unikonsiemeniä kaalisalaattiin. Toimi ihan kivasti.


  • Hämmästyttävää kyllä, olen aina inhonnut majoneesia, joten käytän suosikkiani turkkilaista jogurttia tässäkin ohjeessa. Majoneesin ja jogurtin lisäksi kastikkeessa voi käyttää kermaviiliä tai smetanaa.
  • Jos kaapistasi ei löydy unikonsiemeniä, jätä ne tyynesti pois tai korvaa vaikka teelusikallisella sellerinsiemeniä. Jogurttisoossia voi maustaa lisäksi valkosipulilla, Dijon-sinapilla, yrteillä...
  • Coleslaw'n joukkoon voi sekoittaa porkkanan ja kaalin lisäksi muitakin kasviksia, kokeile esim. varsiselleriä, paprikaa, omenaa ja/tai purjoa.


Coleslaw 4:lle

n. 400 g kaalia (n. 0,25 pieni kaali)
1 porkkana
1,5 dl turkkilaista jogurttia
2 rkl sitruunamehua tai omenaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
mustapippuria
1 rkl unikonsiemeniä
(intiaanisokeria tai hunajaa)

Poista kaalista kanta ja suikaloi se ohueksi. Kuori ja raasta porkkana.

Sekoita jogurtti, sitruunamehu, suola ja pippuri. Lisää halutessasi sokeria tai hunajaa.

Yhdistä vihannesraaste ja jogurttikastike.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti