torstai 9. kesäkuuta 2011

Minttulimonadi

No, ei se oikeasti ole minttu, se on basilika....

Täällä on ollut viime aikoina vähän hiljaista ja hiljaisuus tulee vielä jatkumaan muutaman viikon. Syy on ihan perinteinen eli kiire. Kiire on saanut aikaan sen, ettei ole juuri tullut kokkailtuakaan, syömiset ovat olleet tyylin ranskanpottu ja kalapuikko. Olen myös yrittänyt tyhjentää kuiva-ainekaappia ja kalapuikkojen lisäksi meillä on nautiskeltu erilaisia palkokasvimöhniä, jotka mieheni on nimennyt avaruuspuuroksi... Ei siis todellakaan mitään raportoimisen arvoista!

Maaliskuussa lupasin paljastaa minttulimonadin ohjeen, kunhan ilmat vähän lämpenevät. Ulkolämpötilä on tällä hetkellä Jyväskylän Lutakossa + 28 celsiusta ja kodin sisälämpötila plus 33 astetta, joten keli taitaa olla mitä täydellisin huurteisen limonaatin nautiskelulle...

Kaikki alkoi siitä, kun viime kesänä ostin vihannesosastolta ruukullisen minttua, jonka päätin istuttaa puolitoistalitraiseen kukkaruukkuun. Minttu alkoi kasvaa ihan kreisinä ja satoa pukkasi niin raivolla, että oli vaikeuksia keksiä kaikelle vihreälle käyttötarkoitusta. Kehittelin tämän minttulimonadin ohjeen, johon satoa saakin sangen kivasti tuhottua.

  • Minttusiirappi on helppo simple syrup, johon tulee vettä, sokeria ja minttua suhteessa 1:1:1, joten ohjetta on simppeli skaalata tarpeen mukaan.
  • Itse käytän siirappiin nykyään vain puolet ohjeessa antamastani sokerimäärästä, joten jos sokerin määrä tuntuu hurjalta, niin vähennä ihmeessä - herkkujuomaa siitä silti tulee.
  • Jostain syystä Lidl'n Saskia-kivennäisvesi toimii mielestäni tässä parhaiten. Saskia on jotenkin soodamaisempaa kuin kotimaiset vissyiset kivennäisvedet. Mutta hei, ei se niin tarkkaa ole, kuplavesi kuin kuplavesi!

Minttulimonadi

Siirappi:
2,5 dl huuhdeltuja mintun lehtiä ja varsia melko tiukasti pakattuna
2,5 dl (ruoko)sokeria
2,5 dl vettä

Lisäksi:
hiilihapollista vettä (sooda, kivennäisvesi...)
limelohkoja

Laita minttu, sokeri ja vesi kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Anna siirapin hautua kannen alla kattilassa kolmisen tuntia ja siivilöi se vaikka lasipurkkiin, jossa sitä voi säilyttää jääkaapissa.

Valmista limonadi sekoittamalla soodaa ja siirappia suurin piirtein suhteessa 0,5 dl siirappia ja 2,5 vettä. Purista joukkoon limemehua, lisää jäitä ja jos koet ansainneesi, niin lorauksen rommia tai vodkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti