torstai 30. kesäkuuta 2011

Mustasilmäpapu-fetasalaatti


Ehdotukseni hellepäivän lounaaksi tai illalliseksi: kulhollinen papusalaattia, pala rapeakuorista leipää, lasi hyvin jäähdytettyä roseeta ja jälkkäriksi kasa mansikota, aah! Leipä, mansikat ja viini hankitaan kaupasta, mutta tämä New York Timesin inspiroima papusalaatti tehdään omin pikku kätösin.

  • Papujen liottelu ja keittely on välillä melko hermoja raastavaa puuhaa. Onneksi kaupoista löytyy nykyään helposti monenmoisia kypsiä tölkkipapuja - paitsi etten ole löytänyt tässä ohjeessa käytettäviä mustasilmäpapuja muuta kuin kuivattuna versiona, joten meillä mennään aina pitkän kaavan mukaan.
  • Jos raaka sipuli tökkii, saa siitä pahimman terän pois liottamalla sipulia kymmenisen minuuttia kylmässä vedessä. Itse olen tällaiseen pipertelyyn aivan liian laiska.
  • Paprikan ja valkosipulin voi myös kuullottaa oliiviöljytilkassa, ne kun kuulemma saattavat aiheuttaa närästystä raakana nautiskeltuna. Kiesus, kertoo kyllä karua kieltä keski-ikäistymisestä, kun tällaisia seikkoja on nykyään otettava ruokaa laittaessa huomioon! Myös uunissa paahdettu paprika toimii oivasti.
  • Salaatti säilyy hyvin muutaman päivän jääkaapissa, joten kannattaa tehdä kerralla reilu satsi.

Kreikkalainen feta-mustasilmäpapusalaatti 4-8:lle

250 g kuivattuja mustasilmäpapuja tai 9 dl kypsiä
1 laakerinlehti
1 punainen paprika hienonnettuna
1 pieni punasipuli hienonnettuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
4 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
0,5 dl hienonnettua persiljaa
0,5 dl hienonnettua tilliä
100 g murusteltua fetaa
10 kalamata-oliivia hienonnettuna
vajaa 1 tl suolaa
mustapippuria

Liota huuhdeltuja papuja yön yli väljässä vedessä.

Keitä papuja 60-90 minuuttia laakerinlehdellä maustetussa, puhtaassa, väljässä vedessä. Jos mahdollista, jäähdytä pavut keitinliemessään, niin ne eivät muhjaannu.

Poista laakerinlehti ja sekoita kaikki loput aineet hyvin valutettuihin papuihin. 

Anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tajoilua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti