tiistai 3. toukokuuta 2011

Vähän helvetin hyvä marjapiirakka



Otsikko on pihistetty Anna-Leena Härköseltä, jonka Taikinaterapiaa-keittokirjassa on Vähän helvetin hyvän pullan ohje. Jos nyt kuitenkin aloitan ihan alusta:

Maanantaina oli vapun jäljiltä sellainen munkkiturvotus, että päätin alkaa laihikselle. No okei, en nyt ihan laihikselle, mutta ainakin viikon söisin tosi terveellisesti. Kaikki menikin hienosti aina alkuiltaan asti, jolloin lueskelin edellämainittua Taikinaterapiaa, jossa kirjoitetaan aika intomielisesti mustikkapiirakasta. Siitä sain ajatuksen, että olisipa mukava syödä marjapiirakkaa. Yleensä kun leivon, teen jotain suklaajuttuja, joiden pitää tekeytyä ainakin seuraavaan päivään, joten ex tempore -leivontaa harrastan hyvin harvoin. Marjapiirakka on kuitenkin siitä kätevä, että sitä voi syödä aika pikaisesti uunista ottamisen jälkeen ja luottomarjapiirakkaohjeeni on paitsi helvetin hyvä, myös helvetin helppo ja nopea ohje, joten ei aikaakaan, kun uuni oli kuumana ja piirakka matkalla sinne. Siinä vaiheessa muistin, että ai niin, mun piti olla laihiksella tai syödä ainakin viikko tosi terveellisesti. Tarinan loppu on täysin ennalta-arvattava, eikä piirakasta ole enää muruakaan jäljellä.

Ohje on äidiltäni, joka muisteli sen päätyneen itselleen lahjaksi saadun Pentikin piirasvuoan mukana. Kyseessä saattaa siis olla Pentikin marjapiiras.

  • Marjat voivat olla mitä vain, mutta mielellään niin montaa sorttia kuin mahdollista: puna- ja mustaherukoita, vattuja, mustikoita, puolukoita, karpaloita, mansikoita...
  • Marjojen päälle kannattaa kokeilla kidesokerin sijasta fariinisokeria, jos sitä sattuu kaapista löytymään, niin piirakka saa mukavan kinuskisen flavourin.
  • Jogurtin voi korvata piimällä.
  • Jotkut nauttivat marjapiirakkansa kera mielellään esim. vaniljakastiketta tai -jäätelöä. Omasta mielestäni sellainen on täysin turhaa, mutta itsehän parhaiten makutottumuksesi tiedät, joten tee kuten haluat.
  • Terveyspiirakassa vehnäjauho korvataan (osittain tai kokonaan) täysjyvävehnä- tai spelttijauholla, sokeri intiaanisokerilla ja voi rypsiöljyllä. Kehottaisin kuitenkin miettimään vielä toisenkin kerran.
  • 1 tl tarkoittaa 5 millilitraa, jos käytät soodan mittaamiseen tavallista teelusikkaa, puolitoistakertaista annettu määrä.


Helvetin hyvä, helppo ja nopea marjapiiras

125 g voita + nokare vuoan voiteluun
2 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl soodaa
1 muna
1 dl maustamatonta jogurttia
2,5 dl (pakaste)marjoja
0,5 dl sokeria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sulata voi kattilassa matalalla lämmöllä. Lisää voisulaan vehnäjauho, sokeri ja sooda. Sekoita tasaiseksi ja ota taikinasta desi syrjään.

Lisää jäljelle jääneeseen taikinaan muna ja jogurtti, sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan, jonka halkaisija on 24 senttiä (eli ihan normi piirasvuoka). Levitä marjat taikinan päälle ja ripottele sokeri marjoille. Murustele lopuksi syrjään laitettu desi taikinaa koko komeuden päälle.

Paista keskitasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä uunista ottamisen jälkeen sen aikaa kun maltat.

5 kommenttia:

  1. Tein tarkalleen ohjeen mukaan, mutta marjat painuivat pohjaan ja piirakasta tuli ruma! En tiedä mikä meni vikaan, hyvää se kuitenkin oli!

    VastaaPoista
  2. Tuli aivan mahtava mustikkapiirakka. Tosin edellisen kommentin luettuani ja taikinaa katsoessani lisäsin vielä "desilitran poiston" jälkeen desin vehnäjauhoja ja reilu puolidesiä sokeria. Taikina oli kovin löysää ja ehkä aavistuksen liian hapanta. Mutta lopputuloksena maailman paras mustikkapiirakka eli tämän reseptin säilytän :)

    VastaaPoista
  3. Tää muuten on ihan helvetin hyvä piirakka!!!!!

    VastaaPoista
  4. Nyt uunissa, jännittää. Taikina ainakin maistui herkulliselta!

    VastaaPoista
  5. Nyt uunissa, jännittää. Taikina ainakin maistui herkulliselta!

    VastaaPoista