tiistai 17. toukokuuta 2011

Juustomuffinit eli lutakkolaiset puput


Dorkan otsikon selitys: muffinit perustuvat Nigellan Welsh Rarebit -muffiniohjeeseen, jota vähän muokkasin, joten tuntui korrektilta vaihtaa nimikin.

No joo, unohdetaan äskeinen... Nämä muffinit ovat mielestäni aivan huippuja! Sinapin, Worcestershire-soossin ja juuston yhdistelmä on vaan niin kovin toimiva. Muffinit ovat loistavaa tarjottavaa vaikka iltateellä, mutta koska en ole iltateeihmisiä, serveeraan niitä yleensä tomaattikeiton kyytipoikana. Eilen innostuin leipomaan näitä illalla ja poikkeuksellisesti todellakin nautin muffineita (5 kpl!) iltateen (jättikuppi jasmiiniteetä) kera. Nam!

Olen varmaan tehnyt muffineita vain kerran alkuperäisohjeella, eikä niissä ollut kerrassaan mitään vikaa. Olen muokannut ohjetta ainoastaan siksi, että jääkaapistani löytyy harvoin Nigellan käyttämää cheddaria, mutta usein Koskenlaskija voimakas -sulatejuustoa, jota jää sienikeitosta puolikas paketillinen yli. Nigella käyttää ohjeessaan maitoa ja jogurttia, jotka olen korvannut piimällä. Pyöristin cupit sopiviksi deseiksi (inhoan 3/4-tyyppisiä määriä, kun mulla ei ole kovin tarkkoja mittausvälineitä), vähensin öljyn määrää, lisäsin ruisjauhon määrää ja mitähän vielä...

  • Sulatejuuston voi korvata jollakin voimakkaalla juustoraasteella: cheddarilla, goudalla, mustaleimaisella emmentalilla...
  • Sinappijauheen voi korvata nokareella Dijon-sinappia.
  • Muffinien ainoa huono puoli on se, että ne jäävät muffinivuokiin kiinni. Kun ne jäähtyvät, tilanne helpottuu ja seuraavana päivänä asian kanssa ei ole juurikaan ongelmaa. Suosittelenkin, että jos käytät muffinipeltiä, vuoraa kolot paperivuoilla. Jos haluat mikrottaa muffineita, poista paperivuoat ennen lämmitystä. Tämä on kaikkien juustomuffinien ongelma, johon en vielä ole keksinyt ratkaisua.
  • Ja taas: muista puolitoistakertaistaa tl- ja rkl-mitat, jos et käytä virallisia mittalusikoita. 1 tl = 5 ml ja 1 rkl = 15 ml.

Juustomuffinit 12 kpl
Perustuu Nigella Lawsonin Welsh Rarebit Muffins -ohjeeseen

3 dl vehnäjauhoja
1,5 dl ruisjauhoja
2 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
1 tl suolaa
1 tl englantilaista sinappijauhetta (Colman's)
2,5 dl piimää (rasvaisinta mahdollista)
0,5 pkt Koskenlaskija voimakas -sulatejuustoa
0,5 dl öljyä
2 rkl Worcestershire-kastiketta
1 muna

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Sekoita kuivat aineet suurehkossa kulhossa.

Laita piimä ja murusteltu sulatejuusto kattilaan. Lämmitä matalalla lämmöllä, kunnes juusto on suurinpiirtein sulanut. Ota kattila liedeltä ja lisää loput märät aineet ja sekoita tasaiseksi. Tarkista kuitenkin ennen munan lisäämistä, ettei seos ole kovin kuumaa.

Lisää piimä-juustoseos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri ja juuri sekoittuvat.

Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 20-25 minuuttia. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti