sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Kasvisliemi

Tiedän, että kasvisliemen tekeminen itse vaikuttaa ruokanörttien hc-toiminnalta, mutta se tyydyttää itseäni kahdesta syystä: olen nuuka emäntä ja itsetehty liemi on herkkua. Jos sinäkin olet nuuka emäntä ja herkullisten liemien ystävä, kehoitan sinua toimimaan seuraavalla tavalla:

  • Hommaa isohko pakasterasia, jonka sijoitat pakastimeen. Itse käytän puolitoistalitraista jäätelörasiaa.
  • Laita rasiaan ruoanlaitossa ylijääneitä vihanneksenpaloja ja yrttien varsia sekä kasviksia, jotka eivät vielä ole piloilla, mutta ovat ehtineet vähän nahistua ja menettää priimakuntoisuuttaan. Suositeltavia kasviksia ovat ainakin sipuli, purjo, valkosipuli, porkkana, selleri, fenkoli, parsakaalin varret ja tankoparsan trimmatut osat. 
  • Kun pakasterasia on täynnä roskia, on aika keittää liemi.
  • Kuumenna isossa kattilassa loraus oliiviöljyä ja kuullota siinä jäisiä kasviksia (varovasti, aluksi sihisee ja räiskyy!) ja muutamaa maustepippuria, laakerinlehteä sekä yrttejä (kuivattua/tuoretta timjamia ja rosmariinia). Jos haluat liemeen potkua, lisää kuivattu chilipalko. Tätä vaihetta ei ole mikään pakko tehdä, vaan rehuroskat voi laittaa kattilaan veden ja mausteiden kanssa ilman kuullottamistakin.
  • Lisää noin 5 minuutin kuluttua reilusti nestettä, ainakin pari litraa, mutta neljäkin käy hyvin, jos omistat tarpeeksi ison kattilan.
  • Hauduttele liemeä matalalla lämmöllä tunti-pari, siivilöi ja käytä parin päivän kuluessa. Itse käytän kasvisliemen aina risoton valmistamiseen ja suosittelen sitä sinullekin, ohje täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti