sunnuntai 1. toukokuuta 2011

Chili sin carne

Chiliä tortillaletulla.

Chili, tuo Texasin mausteinen lahja maailmalle! Olen keitellyt erilaisia chiliversioita, mutta ehdoton suosikkini on pintopapuchili. Teen aina chili sin carnea eli kasvischiliä; pitkään haudutettu mausteinen papupata on maultaan niin rikas, ettei se mielestäni yksinkertaisesti kaipaa lihaa.

  • Jos käytät kuivattuja pintopapuja, muista aloittaa niiden esivalmistelu viimeistään chilin valmistusta edeltävänä päivänä, ohje täällä
  • Papuchiliä voi syödä sellaisenaan limen ja ranskankerman kanssa tai jonkin viljalisäkkeen kera. Ihan mahtavaa chili on mielestäni tortillaan käärittynä yhdessä guacamolen, jalapeñojen, ranskankerman ja salaatin kanssa.
  • Satsista tulee todella runsas, mutta kun valmistus on sen verrran aikaavievää, suosittelen valmistamaan koko annoksen: chili säilyy pitkään jääkaapissa maun vain parantuessa päivien myötä ja se sopii myös erinomaisesti pakastettavaksi. Valmistus vaati ison paistinpannun tai ison kattilan, itse valmistan chilin 5 litran kattilassa. 
  • Jos et omista morttelia tai muuta välinettä, jolla kokonaiset korianterin- ja jeeransiemet saa murskattua, korvaa mausteet jauhetuilla versioilla ja unohda niiden paahtaminen.
  • Tuoreen chilin voi jättää pois ja lisätä valmiin chilin joukkoon vaikka säilykejalapeñoja.
  • Savupaprikajauhetta saa ainakin Punnitse ja Säästä -kaupoista.
  • Muista, että ruokalusikallinen tarkoittaa 15 millilitraa ja teelusikallinen 5 millilitraa, joten jos käytät mittaamiseen tavallisia ruokalusikoita, puolitoistakertaista annetut määrät.

Chili sin carne - pintopapuja, paahdettuja mausteita ja paljon chiliä n. 8:lle

4 tl kokonaisia jeeransiemeniä
3 tl kokonaisia korianterinsiemeniä
4 rkl öljyä
2 sipulia kuorittuna ja pilkottuna (tai 1 sipuli ja punasipulia)
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 rlk chilijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl kuivattua oreganoa
0,5 tl kanelia
punainen, keltainen ja vihreä chili hienonnettuna
2 x 500 g tomaattimurskaa (Pirkka luomu)
5 dl vettä
15 dl keitettyjä pintopapuja
2 laakerinlehteä
1,5 tl suolaa
tuoretta korianteria
limelohkoja
ranskankermaa

Paahda keskilämmöllä jeeraa ja korianteria kuivalla pannulla muutama minuutti, kunnes ne tummuvat hieman ja alkavat tuoksua mahtavalta. Sekoittele koko ajan ja ole tarkkana, etteivät mausteet kärvenny. Murskaa paahdetut mausteet morttelissa.

Kuumenna isossa kattilassa tai paistinpannussa öljy ja kuullota sipulia maltillisella lämmöllä kunnes ne alkavat karamelisoitua, n. 8 min. Muista sekoitella säännöllisesti.

Lisää paahdetut mausteet, valkosipuli, chilijauhe, savupaprikajauhe, oregano, kaneli ja tuoreet chilit kattilaan ja jatka paistamista n. 4 min.

Lisää tomaattimurska ja vesi, sekoita hyvin, kuumenna kiehuvaksi ja lisää pavut. Hauduttele matalalla lämmöllä kannen alla vähintään 30 minuuttia, mielellään parikin tuntia välillä sekoitellen.

Mausta valmis chili suolalla ja sekoita hyvin. Tarjoile tuoreen korianterin, limelohkojen ja ranskankerman kera.

5 kommenttia:

  1. Kiitos, olenkin jo odotellut milloin pääsen pintoilemaan. Ja pavutkin sain kätevästi likoamaan yön yli, kun satuin lukemaan blogiasi nyt, joten on huomiselle keittovalmiit pavut odottamassa.

    VastaaPoista
  2. Risto, kerrohan sitten, kuinka pintoilut onnistuivat...

    VastaaPoista
  3. Olipa parhautta tortillojen sisällä guacamolen, salsan ja ranskankerman kanssa!!! Pintopavuista tuli uusi suosikkini kertaheitolla. Niitä oli pakko vähän napostella keittämisen jälkeen... ruokaisia ja maukkaita pikku kavereita!

    VastaaPoista
  4. Eugenia, mahtavaa, että chili upposi! Pintot ovat mustasilmäpapujen ja kikherneiden ohella papumaailman suosikkejani. Pintoja käytetään vegaanisessa leivonnassakin, itsellänikin on bookmarkattuna pintopapu-brownieiden ohje. Vielä jonakin päivänä...

    VastaaPoista
  5. Hei! Kokeile ihmeessä niitä brownieita ja laita resepti jakoon! Papuja on tuolla kaapissa nyt se vajaa kilo odottelemassa...

    VastaaPoista