Palkokasviopas

Kuivattuja palkojakasveja ei kannata hamstrata valtavia määriä varastoon, koska pitkä säilytysaika ei muuta niitä vuosikertaherkuiksi vaan keittoaika pitenee, ravintoarvo laskee ja maku kitkeröityy. Muutaman kuukauden pavut toki säilyvät kuiva-ainekaapissa, mutta näppärintä on keittää niitä isompi satsi kerralla ja pakastaa käyttövalmiit pavut, jolloin pakkasessa on mikronkilauksen päässä valmiita tykötarpeita ravitsevaan papuateriaan.

Kuivatut pavut huuhdellaan lävikössä, jonka jälkeen niitä liotetaan yön yli (8 tuntia) väljässä vedessä. Lionneet pavut keitetään puhtaassa vedessä kypsäksi. Eri papulaatujen keittoaika vaihtelee vajaasta tunnista reiluun tuntiin. Papujen keitinveteen ei kannata lisätä suolaa, koska se saattaa pidentää papujen kypsennysaikaa.

Kikherne

Kikherneet ovat älyttömän monikäyttöisiä: ne sopivat marinoitavaksi, salaatteihin, keittoihin, muhennoksiin, curreihin... - ja tietenkin niistä tehdään hummusta ja falafelia. Kikherneitä saa myös ihan normikaupoista sekä säilykkeenä että kuivattuna.

Liotettujen kikherneiden keittoaika on 45-75 minuuttia.

Reseptivihkon kikherneohjeita löytyy täältä, otsikon Kikherne alta.


Pintopapu

Pintopavut ovat erityisen suosittuja Meksikon koilisosissa ja Jenkkien lounaisosissa, joissa niistä kokkaillaan usein esimerkiksi burritolle täytettä. Muita tyypillisiä tex-mex-pintopapuruokia ovat refried beans ja chili con carne. Jos halajaa eksoottisempia pintopöperöitä, kannattanee katsastaa vaikkapa kookos-pekaani-pintopiiraan ohje. Lisää pintopaputietoutta löytyy New Mexicon yliopiston sivuilta, klik.

Säilykepintopapuihin en muista koskaan törmänneeni, eikä kuivattuja papujakaan ihan normimarketeista tunnu löytyvän, joten kannattaa tsekata eko- ja etnokaupat. Omat kuivatut pintopapuni ostan kilon pussissa Ekolosta.

Liotettujen pintopaujen keittoaika on 45-75 minuuttia. Kypsät pavut voi halutessaan jäähdyttää keitinvedessä, jolloin ne eivät muhjaannu. Jos pieni muhjuisuus ei haittaa, järkevintä on valuttaa pavut lävikössä.

500 g kuivattuja pintopapuja = n. 1 kg keitettyjä pintopapuja
1 kg keitettyjä pintopapuja = n. 15 dl keitettyjä pintopapuja

Reseptivihkon pintopapuohjeita löytyy täältä, otsikon Pintopapu alta.

Vihreä linssi

Vihreitä linssejä voi käyttää monipuolisesti ruoanlaitossa (salaatit, keitot, muhennokset) ja niitä voi myöskin idättää.

Kuivatut linssit huuhdellaan lävikössä, jonka jälkeen ne keitetään kypsäksi väljässä vedessä tai valmistettavan ruoan joukossa. Vihreiden linssien keittoaika on noin 30 minuuttia. Keittoaikaa voi lyhentää kymmenellä minutilla liottamalla linssejä ennen keittämistä tunnin verran väljässä vedessä.

Reseptivihkon linssiohjeita löytyy täältä, otsikon Linssit alta.