keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Kuuma siideri


Tykkään kovin glögistä, mutta kun sen tarjoilu ja juominen on keskittynyt niin intensiivisesti parille talvikuukaudelle, niin joskus saattaa tulla ihan pienen pieni glögiöveri.

Populaarikulttuurin kautta tutuksi tullut hot mulled cider, tuo pohjoisamerikkalaisten glögi, onkin mukavaa vaihtelua perinteiselle punaiselle glögille. Mausteet ovat kummassakin suurin piirtein samat, kuuma siideri tehdään kuitenkin - nimensä mukaisesti - omenasiideripohjaan.

Jenkeissä omenasiiderin ja omenamehun ero on yleensä se, että siiderillä tarkoitetaan suodattamatonta ja pastöroimatonta omenamehua, kun taas mehulla tarkoitetaan suodatettua ja pastöroitua omenamehua. Olen keitellyt mausteita myös ihan perinteisissä Alkon brittiläisissä ja ranskalaisissa kuivissa siidereissä, mutta eniten tykkään juuri mehupohjaisesta juomasta. Halutessaan sitä voi terästää esim. Jaloviinalla tai tummalla rommilla.

Kuuman siiderin kanssa voi hyvin tarjota samoja epäterveellisyyksiä kuin perinteisen glöginkin. Oma suosikkini on yhdistelmä ohuet piparkakut + sinihomejuusto + voissa ja intiaanisokerissa paistetut päärynät + paahdetut pähkinät.


  • Mausteita voi hyvin varioida, monissa ohjeissa käytetään esim. muskottipähkinää.


Kuuma siideri 4:lle

1 l tuorepuristettua omenamehua
1 kanelitanko
4 neilikkaa
4 kardemummansiementä kevyesti murskattuna
4 maustepippuria
1 tähtianis TAI puolikkaan luomuappelsiinin kuoren keltainen osa
4 siivua inkivääriä
(1 rkl vaahterasiirappia, fariinisokeria, intiaanisokeria tms. makeutusta)

Laita kaikki ainekset kattilaan ja hauduttele kannen alla reilu 10  minuuttia.

Siivilöi ja tarjoile.

1 kommentti:

  1. Flunssaiselle juuri sopivaa juomaa, tattista vaan ohjeesta!

    VastaaPoista