torstai 6. lokakuuta 2011

Poronmaksakastike

Yleensä ruokakaupassa tekemäni impulssiostokset kulkevat linjalla suklaa-pikkuleipä-raksu, mutta viime viikolla mukaan tarttui kimpale maksaa!

En ole koskaan kokannut mitään maksasta. Tai no, opiskelin jossain vaiheessa lukion jälkeen vuoden verran ravintolakoulussa, jossa jouduin kerran poistamaan kalvot ja siivuttamaan monta kiloa poron maksaa. Veristä ja vähän traumaattistakin touhua, joka ei innostanut maksakokeiluihin siviilissä.

Okei, haahuilin siis ilman kauppalappua vakikaupassani, kun huomasin lihahyllyn päädyssä vakumoidun kimpaleen Lapin lihan Lämminsavu poron maksaa. Tutkittuani tovin itselleni kovin eksoottista löydöstä ja päätin olevani tarpeeksi aikuinen nainen kokatakseni ensimmäisen maksa-ateriani. Ostopäätökseen vaikutti lisäksi se, että lämminsavustettu maksa on sellaisenaan syöntikelpoista, mitään verisiä työstävaiheita ei tarvita. Kuvittelisin myös, että poronmaksa on melko eettinen lihavalinta: poroja ei tietääkseni tehotuoteta ja sisäelimet ovat lihantuotannon sivutuote, pelkästään maksan takia en tiedä elukoita kasvatettavan ja teurastettavan. Voin toki olla väärässäkin, korjaa ihmeessä, jos tiedät paremmin.

Tarina jatkuu. Kotona "lämminsavustettu poron maksa" -googlaus johti Pastanjauhajien blogiin, jossa maksasta oli kokkailtu Kulinaarimurulan ohjeella kastiketta. Sitä siis!

Tuli hyvä ja helppo soossi, jota tarjoilin perunamuusin ja kermassa haudutettujen ruusukaalien kera. Tarjolla olisi ollut myös puolukoita, mutta niitä ei löytynyt pakastimestamme. Ihan vähän muokkasin ohjetta, alkuperäinen löytyy siis täältä.


  • Mielestäni olin kovin nokkela keksiessäni maksasoossin jämille käyttöä: lisäsin joukkoon turkkilaista jogurttia ja mausteita ja soseutin setin. Kotitekoista pikamaksapateeta!


Kastike lämminsavustetusta poron maksasta 4:lle

1-2 rkl voita
1 iso sipuli kuutioituna
n. 300 g lämminsavustettua poron maksaa
1 prk (200g) ranskankermaa
1-2 rkl Dijon-sinappia
suolaa
mustapippuria

Kuullota sipulia voissa keskilämmöllä, kunnes se alkaa saada väriä, ainakin 10 minuuttia. 

Lisää maksa ja paista hetki.

Lisää ranskankerma ja sinappi. Hauduttele, kunnes soossi on hyvin kuumentunut ja mausta suolalla ja pippurilla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti