maanantai 31. lokakuuta 2011

Munakoisopaistos


Voi itku näitä mun kuvia. Yhdistelmä pokkari, keinovalo, kehno kuvaaja ja kiire iskeä hampaat ruokaan takaa laatuotokset - not.

Parmigiana di melanzane on perinteinen italialainen munakoiso-tomaatti-juustopaistos. Ruoka on helppo, mutta hieman hidas valmistaa. Paistosta kannattaakin valmistaa vaikka kiireettömänä sunnuntaina reilu satsi ja nautiskella pitkin viikkoa, koska maku vain paranee jääkaapissa. Paistoksen kylkeen kun varaa kimpaleen maalaisleipää, vihreää salaattia ja lasin punkkua, niin kasassa on täydellinen pimeiden loppusyksyn iltojen herkkuateria.


  • Ruoan voi valmistaa pidemmän kaavan mukaan ja kokkailla itse tomaattikastikkeenkin. Itselläni usein laiskuus voittaa ja käytän valmiita tomaattikastikkeita, esimerkiksi Pirkka Luomu tomaatti-basilikakastike hoitaa homman ihan kohtuullisesti.
  • Monissa ohjeissa munakoisot leivitetään ja paistetaan paistinpannulla. Itse pidän enemmän leivittämättömästä versiosta, joka on hieman kevyempi, munakoiso kun imee aivan valtavasti rasvaa pannulla paistettaessa. Jos haluat leivttää munakoison, varaa 1,5 dl jauhoja (olen käyttänyt niin vehnäjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja kuin täysjyväspelttijauhojakin), joissa pyörittelet munakoisosiivut itkettämisen jälkeen. Leivitetyt siivut paistetaan runsaassa oliiviöljyssä kullanruskeiksi. Öljyä kannattaa varata pari desiä.


Parmigiana di melanzane 4:lle

1 kg munakoisoa (3 pientä)
suolaa
1 dl oliiviöljyä
n. 3 dl tomaattikastiketta
1 pallo mozzarellaa revittynä (n. 120 g)
50 g parmigiano regianoa raastettuna (n. 1,5 dl)
1,5 dl tuoretta basilikaa silputtuna
mustapippuria

Leikkaa munakoisot reilun sentin siivuiksi. Suolaa siivut reilusti kummaltakin puolen ja itketä 20 minuuttia kahden astiapyyhkeen välissä.

Sivele mukoisot kummaltakin puolen öljyllä ja levitä siivut yhteen kerrokseen uunipellille. Paista 220 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes munakoisot alkavat saada väriä.

Laske uunin lämpö 175 asteeseen. Lado ainekset lasagnevuokaan: alimmaiseksi 1/3 munakoisosiivuista, päälle kolmasosa tomaattikastikkeesta, mozzarellasta, basilikasta ja parmesanista. Kerrosten väliin kannattaa rouhia myös mustapippuria.

Paista ruokaa 25-30 minuuttia, kunnes juusto alkaa saada vähän väriä. Anna vetäytyä puolisen tuntia uunista ottamisen jälkeen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti