sunnuntai 2. lokakuuta 2011

Haudutettu punakaali


Kaaliasiaa, taas. Ihan viime vuosiin saakka kokemukseni punakaalista rajoittuivat koulussa tarjoiltuun punakaaliraasteeseen, joka - ainkakin omassa opinahjossani - oli melkoisen surkea esitys. Jotain appelsiinipaloja siellä taisi olla joukossa, mutta ikävän kuivaa ja puisevaa raaste tuppasi olla.

Vihannesosastolla olen monesti vilkuillut punakaaleja sillä silmällä, ne kun näyttävät kovin sieviltä ja terveellisiltä, mutta en oikein ole keksinyt, miten niitä voisi jatkojalostaa. Kyselinkin ystävältäni internetiltä, mitä hän ehdottaisi kaalista valmistettavan. Internet ehdotti Epicuriousin välityksellä, että kokeilisin haudutettua punakaalia kera omenan ja kuminan. Näin tein, ja tuloksena oli aikamoista kaaliherkkua.

Olen vähän muokannut ohjetta, alkuperäinen löytyy täältä.


  • Mitä pidempään annat kaalin hautua, sitä parempi. Säilyy hyvin jääkaapissa pari päivää ja toimii hyvin mikrotettunakin.
  • Mielestäni kaali passaa loistavasti uppo- tai paistetun munan kylkeen. Kaali maistui eri hyvältä myös Pajuniemen Luomunuotio-makkaran kanssa, enkä epäile lainkaan, etteikö vaikkapa bratwursti hoitaisi hommaa briljantisti. Jos kuitenkin keksit jonkun helpon, nopean ja proteiinipitoisen kasvislisäkkeen kaalin kylkeen, ole kiltti ja kerro minullekin!


Haudutettu punakaali 4-6:lle

2 rkl öljyä
1 iso punasipuli puolen sentin siivuina
1 kirpeä omena (esim. Granny Smith) raastettuna
puolikas iso tai kokonainen pieni punakaali (n. 700-900 g) melko hienoksi suikaloituna
1-2 rkl hunajaa
0,25 tl kokonaisia kuminansiemeniä
1 tl suolaa
3 rkl omenaviinietikkaa (itse käytän tätä)

Kuullota punasipulia öljyssä matalalla lämmöllä viitisen minuuttia.

Lisää omena, punakaali, hunaja, kumina ja suola, sekoita huolella. Kaada joukkoon omenaviinietikka, peitä kannella ja anna hautua 30-60 minuuttia välillä sekoittaen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti