keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Lehtikaali-chorizokeitto


Syön harvoin lihaa, ja yritän silloinkin suosia luomutuotteita. Vaikka luomuisia lihatuotteita hyvin nykyään löytyykin, chorizo-makkaraa en ole luomuna onnistunut löytämään. Tämän portugalilaishenkisen makkara-kaalikeiton tekeminen johtaakin yleensä jonkinasteisiin eettisiin pohdintoihin: keitto on hemmetin hyvää, mutta onko kovin reilua syödä eläintä, jonka elinolot ovat suurella todennäköisyydellä olleet varsin painajaismaiset.

Olen valitettavasti hedonisti ja kulinaristi, joka oikeuttaa keiton valmistamisen ja syömisen sillä, että sitä tapahtuu vain pari kertaa vuodessa. Jos olet itseäni ylevämpi eläinten syömisen suhteen, kehoitan korvaamaan makkaran vaikkapa mustasilmäpavuilla ja lisäämään keittoon savupaprikamaustetta sekä tuplaamaan oliiviöljyn määrän.


Lehtikaali-chorizokeitto 6:lle

1 rkl oliiviöljyä
2 sipulia pilkottuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl kuivattua lipstikkaa
150 g chorizo-makkaraa pilkottuna
500 g perunaa kuutioituna
1,5 l vettä
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
5 maustepippuria
75 g lehtikaalia kova keskiruoti poistettuna ja hienonnettuna

Kuullota sipulia oliiviöljyssä muutama minuutti. 

Lisää valkosipuli ja lipstikka, jatka kuullottamista tovi.

Lisää makkara ja paista, kunnes makkarasta alkaa irrota rasvaa.

Lisää perunat, pyörittele hetki ja lisää vesi, suola, laakerinlehti ja pippurit.

Keittele matalalla lämmöllä kannen alla 20 minuuttia.

Lisää lehtikaali ja anna keiton kiehua vielä viitisen minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti