maanantai 22. elokuuta 2011

Ranskalainen tomaattipiiras


Löysin muutama vuosi sitten Chocolate & Zucchini -blogista aivan mahtavan suolaisen piirakan pohjataikinan ohjeen. Ohje on niin huippu, että en koe tarvitsevasi muita ohjeita, joten pohja on ja pysyy, vain täytteet vaihtuvat sesongin mukaan. Kyseessä on rustiikkinen ja suht terveellinen taikina, jota on helppo kaulia ja käsitellä.

Hiipuvan tomaattisesongin kunniaksi tein tomaattipiiraan. Se on herkkua. 

Olenko muuten maininnut, että inhoan sanaa leipaista? Tomaattejakin voisi kutsua asiallisesti ihan vaan tomaateiksi, ei vaikkapa tomskuiksi. Leipaisin tomskupiirakan *puistatus*.

  • Chocolate & Zucchini -blogista opin kaurahiutalekikan, jota käytän nykyään marjapiirakoissakin perunajauhon tilalla. Kaurahiutaleet siis imevät ylimääräistä nestettä, kätevää.
  • Taikinan nestemitat on ilmoitettu hyvin eksakteina, kuten kuuluukin. Itse käytän mittaamiseen 2 cl:n viinamittaa, mutta esimerkiksi apteekista saa tähän tarkoitukseen sopivia muovisia yskänlääkemittoja.
  • Piiraan pitää jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoilua ja koska uunisi on sopivasti kuumana, suosittelen tekemään piiraan kylkeen uuniparsakaalia. Vihersalaatti toki passaa mainiosti myös. Eikä siihen välttämättä mitään ylimääräisiä hörhellyksiä tarvita lainkaan.
  • Itse käytän kulmikasta leivontavuokaa, mutta piiraan voi tehdä ihan normi pyöreään vuokaan (halkaisija 24 - 30 cm).
  • Itseltäni jää pohjataikinaa aina yli, ja useimiten muovailen siitä keksinnäköisiä objekteja, jotka pistelen haarukalla ja paistan uunin jälkilämmössä. Sopivat hyvin esim. juuston kanssa.
  • Ja taas: 1 rkl = 15 ml, 1 tl = 5 ml, joten jos käytät mittaamisen tavan ruokalusikoita, puolitoistakertaista annetut määrät.


Ranskalainen tomaattipiiras

Pohja:
50 g vehnäjauhoa
1 tl suolaa
60 ml oliiviöljyä + 1 rkl vuoan voiteluun
120 ml kylmää vettä

Täyte:
2 rkl Dijon-täysjyväsinappia
1 rkl kaurahiutaleita
6-10 tomaattia (erivärisiä, jos sattuu kohdalle)
2 rkl oliiviöljyä
1 tl kuivattua timjamia (tai tuplasti tuoretta)
100-200 g vuohenjuustoa

(Tarjoiluun tuoretta basilikaa tai rucolaa)

Mittaa jauhot ja suola kulhoon. Lisää oliiviöljy ja sekoita taikinaa haarukalla. Lisää oliiviöljy ja sekoita hyvin haarukalla.

Vaivaa taikinaa käsin, kunnes se alkaa kiinteytyä ja pysyy kasassa. Siirrä taikina leivinpaperille ja kaulitse sen kokoiseksi, että se peittää piirakkavuoan pohjan ja reunat.

Nosta taikina oliiviöljyllä voideltuun piirasvuokaan ja leikkaa ylimääräinen taikina reunoilta pois. Siirrä jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Ota piirasvuoka jääkaapista ja pistele taikinaan haarukalla reikiä. Levitä pohjalle tasaiseksi kerrokseksi sinappi ja ripottele päälle kaurahiutaleita.

Poista tomaateista kova kanta ja leikkaa ne paksuiksi viipaleiksi. Asettele viipaleet sievästi sinapin päälle.

Pirskottele tomaateille oliiviöljyä ja ripottele timjamia. Kruunaa koko komeus murustellulla vuohenjuustolla.

Paista 200 asteessa puolisen tuntia. Anna jäähtyä puolisen tuntia ennen tarjoilua. 

(Koristele piiras silputulla basilikalla tai rucolalla.)

2 kommenttia:

  1. Tulipa hyvää. Onko sinulla vastaavanlaista sipulipiirakan ohjetta?

    VastaaPoista
  2. Kiitos uskolliselle seuraajalleni palautteesta! Julkaisen jossain vaiheessa sipulipiirakan ohjeen, kunhan saan mitat kohdilleen. Kun teen ruokaa ilman ohjetta, ei siinä tule paljon mittailtua. Toisaalta sellaiset ruokaohjeet, joissa tarkkoja mittoja ei ole ilmoitettu, rassaavat mua syvästi. Joten palaan asiaan asap!

    VastaaPoista