torstai 25. elokuuta 2011

Grillatut kesäkurpitsat


Mihin tämäkin kesä oikein meni?! Sekä kesäkurpitsa- että grillikausi alkavat olla kohta ohi ja tuntuu, että olen tehnyt kumpaakin ihan liian nuukasti tänä kesänä - grillannut ja syönyt kesäkurpitsaa. Luvassa siis viimeisten metrien armoton kiri!

Tämänkertainen ohje on pihistetty itseltään Gwyneth Paltrow'lta! Elokuun 2010 Voguessa rouva kertoi, että hänellä culinary assistant, joten ehkä ohje onkin peräisin assistentilta, mene ja tiedä. Joka tapauksessa, aivan mainio grillattujen kesäkurpitsoiden ohje!

Valmistan kesäkurpitsat yleensä tarjoamista edeltävänä päivänä, että ne saavat maustua pitkään. Kesäkurpitsat kannattaa grillata silloin, kun grilli on muutenkin kuumana. Kurpitsat kypsyvät matalalla lämmöllä, jolloin tulee kerrankin hyödynnettyä sitä parasta hiillosta, jota nälkäisenä ei koskaan jaksa odotella. 

  • Gwyneth tarjoilee kurpitsoita antipastina, mikä on mainio tapa, en kiellä. Itse tarjoilen näitä yleensä kuitenkin kasvislisäkkeenä tai sekoitan cous-coussalaatin joukkoon. Mielestäni ehdottomasti paras käyttötapa on kuitenkin täyttää grillatuilla kesäkurpitsoilla ja fetalla Ullan Pakarin jättisämpylä, pakata sämpylä ja jääteetä reppuun ja tehdä eväsretki Kirjurinluodolle.
  • Osta kesäkurpitsat aina mahdollisimman pieninä. Pienet kurpitsat ovat kiinteämpiä ja maukkaampia, isojen kurpitsojen sisus tuppaa olla höttöistä ja kuivaa.
  • Chilistä voi poistaa siemenet, jos tulisuus ei ole juttusi.
  • Tein jotain ihan pieniä muutoksia ohjeeseen, alkuperäinen versio löytyy täältä.


Grillatut kesäkurpitsat 4-8:lle
Ohje Gwyneth Paltrow

1 kg kesäkurpitsaa (mahdollisimman pieniä)
0,5 dl + 0,5 dl oliiviöljyä 
1,5 rkl punaviinietikkaa
suolaa
1 tuore punainen chili ohueksi viipaloituna
0,5 dl hienonnettuja tuoreita mintunlehtiä

Halkaise kesäkurpitsat poikittain keskeltä ja leikkaa puolikkaat pitkittäin koosta riippuen 3-4 viipaleeksi.

Laita viipaleet isoon kulhoon, kaada 0,5 dl oliiviöljyä päälle ja sekoita hyvin.

Grillaa kurpitsoja matalalla lämmöllä kummaltakin puolelta.

Lado viipaleet yhteen kerrokseen tarjoiluvadille ja pirskottele päälle 0,5 dl oliiviöljyä ja punaviinietikkaa. Ripottele päälle suolaa, minttua ja tuoretta chiliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti