maanantai 29. elokuuta 2011

Lehtikaalia ja uppomunaa paahdetulla leivällä


Lehtikaalia on hämmästyttävän huonosti tarjolla, ottaen huomioon, että kasvuolosuhteet Suomessa ovat oivalliset, se on superterveellistä ja kaikin puolin loistoapetta. Itsekin tutustuin herkkukaaliin vasta pari vuotta sitten lähikaupan vihannesosastolla. Ostin pussillisen kaalta ja tovin kuukkeloituani päädyin tekemään keitettyä lehtikaalta paahtoleivällä. Ei kuulosta kovin seksikkäältä, tiedän. Kaali ei ole oikeastaan keitettyä, vaan höyrytettyä ja ohjeeseen tulee lisäksi maalaisleipää, uppomuna ja parmesania. Mielestäni tämä kuulostaa jo paljon seksikkäämmältä. Ymmärrän toki, jos olet eri mieltä.

Omaa ohjettani on inspiroinut huomattavissa määrin Orangette-blogista löytämäni, alunperin The Zuni Café -keittokirjassa ilmestynyt ohje. Aivan loistava, rustiikkinen lounasruoka, ihan suosikkejani!


  • Oma tyylini tehdä uppomunia on aikamoisen epämääräistä ja jos kaipaat yksityiskohtaisempia ohjeita, löydät niitä helposti googlaamalla. Mielestäni uppomunien tekemisen vaikeutta on liioiteltu suuresti, ei se ole juuri munan paistamista haasteellisempaa. Jos asia kuitenkin tuntuu liian suurelta kohdattavaksi, käytä ihmeessä paistettua kananmunaa, se ajaa asian ihan loistavasti!


Lehtikaalia ja uppomunaa paahdetulla leivällä 2:lle

Lehtikaalimuhennos:
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
150 g lehtikaalia
2 dl vettä
suolaa

Paahdettu leipä:
2-> viipaletta maalaisleipää, paahtoleipää tms.
1 kokonainen valkosipulinkynsi

Uppomuna:
2-> munaa
pari rkl etikkaa

Tarjoiluun:
oliiviöljyä
parmesania
mustapippuria

Viipaloi sipuli puolen sentin siivuiksi, murskaa valkosipulinkynsi ja poista lehtikaalista kova keskiruoti ja hienonna se.

Kuumenna oliiviöljy ja kuullota siinä muutama minuutti sipulia keskilämmöllä. Lisää valkosipuli, jatka kuullottamista hetki. Lisää lehtikaali ja jatka paistamista, kunnes lehtikaali alkaa vähän pehmetä.

Kaada pannulle vettä, peitä kannella, madalla lämpöä ja hauduttele puolisen tuntia välillä sekoittaen.

Paahda leivät ja hiero niitä kummaltakin puolelta kokonaisella valkosipulinkynnellä. Aseta lautasille.

Valmista uppomunat: laita (matalaan) kattilaan noin 15 cm vettä ja loraus etikkaa. Kuumenna vesi melkein kiehuvaksi. Riko munat yksitellen kuppiin tai esim. desin mittaan, laita kuppi melkein veteen ja kippaa muna veteen. Pidä munaa kattilassa nelisen minuuttia ja ole tarkkana, ettei vesi ala kiehua. Nosta valmis muna kattilasta joko suoraan kaalilla päällystetylle leivälle tai - jos sen pitää odotella tarjoamista - lämpimällä vedellä täytettyyn kulhoon.

Mausta lehtikaali suolalla ja jaa paahdetuille leiville. Itse olen sitä koulukuntaa, joka kaataa kaalinesteen leivälle, mutta jos pidät enemmän rapeasta lopputuloksesta, toimi toisin.

Lehtikaalin päälle asetellaan muna ja koko setin päälle valutetaan hieman oliiviöljyä, ripotellaan mustapippuria ja raastetaan reilusti parmesania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti