sunnuntai 21. elokuuta 2011

Kanttarellirisotto


Risotto on suosikkiruokiani, kuten olen aiemmin kertonutkin. Asun keskellä kaupunkia, enkä valitettavasti osaa sienestää muualta kuin torilta, joten villisieniä tulee käytettyä turhan harvoin. Silloin, kun kanttarelleja tai tatteja osuu kohdalle, teen niistä yleensä risottoa.

  • Jos ikkunalaudallasi kasvaa sattumalta timjamia, sopii se eri hyvin risoton päälle koristeeksi. 
  • Jos olet tekemässä risottoa ensimmäistä kertaa, vilkaise piinallisen pitkä vuodatukseni aiheesta täältä.


Kanttarellirisotto 4:lle

500 g kanttarelleja puhdistettuna ja pilkottuna
2 rkl voita

1,5 l kasvislientä (itsetehtyä tai fondista/kuutiosta/jauheesta)
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
3 salottisipulia tai 1 keltasipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
4 dl risottoriisiä
1-2 dl valkoviiniä tai kuivaa vermuttia
suolaa
mustapippuria
3 dl parmesanraastetta + muutama rkl koristeluun


Paista kanttarellit kypsäksi voissa ja siirrä syrjään.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvan kuumaksi.

Kuullota sipulia laakeassa paistinpannussa tai kattilassa voi-öljyseoksessa n. 3 minuuttia.

Lisää valkosipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia.

Lisää riisi ja kuullota kunnes se imee kaiken rasvan pannulta ja muuttuu läpikuultavaksi, noin 3 minuuttia. Sekoita usein ja pidä lämpötila malitillisena.

Kaada pannuun valkoviini ja kuumenna, kunnes neste on haihtunut pannulta. 

Ala lisätä kuumaa kasvislientä pannulle kauha kerrallaan niin, että neste on aina ehtinyt imeytyä riisiin ennen kuin lisäät uuden kauhallisen. Sekoittele riisiä usein ja pidä lämpötila sellaisena, että liemi alkaa poreilla heti, kun sitä lisää pannulle. Tätä jatketaan kunnes riisi on kypsää.

Ala maistella riisin kypsyyttä, kun ensimmäisen kasvisliemikauhallisen lisäämisestä pannulle on kulunut 15 minuuttia. Riisin kuuluu antaa aavistuksen hampaalle vastusta, mutta raa'aksi sitä ei missään nimessä ole tarkoitus jättää. Ylikypsä risottokin on raakaa parempi vaihtoehto.

Kun riisi tuntuu kypsältä, lisää kanttarellit, suola ja pippuri risottoon. Risoton koostumuksen tulisi olla melkein keittomainen (juustoraaste sakeuttaa sitä), joten lisää tarvittaessa kasvislientä. Nosta pannu liedeltä, lisää juustoraaste (ja vielä nokare voita), sekoita ja lataa lautasille. 

Raasta annosten päälle parmesania.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti