tiistai 16. elokuuta 2011

Limoncello-mansikat



Olen ollut saamaton keittiössä pahimpaan mahdolliseen aikaan: satokausi on Suomessa niin nopeasti ohi, että nämä muutamat kuukaudet pitäisi kokkailla raivoisasti kotimaisia, tuoreita kasviksia! Mansikka-aika on ihan juuri tältä vuodelta lopullisesti ohi, joten kehoitan sinua, hyvä lukija, kipittämään heti tämän luettuasi torille noutamaan litran mansikoita. Tähän ohjeeseen on nimittäin hyvä päättää kotimaisen mansikan sesonki!

Ohje on peräisin Hesarista, jossa se ilmestyi heinäkuussa 2007. Muutoksia olen tehnyt minimaalisesti, mutta jos haluat, käy kurkkaamassa alkuperäinen ohje täältä.

  • Basilikan voi korvata sitruunabasilikalla.
  • Jos mansikoista jää yli lientä, älä missään nimessä kippaa sitä viemäriin! Sen sijaan siivilöi liemi ja sekoita siitä soodaveden kanssa makoisa juoma. Vodkaa sekaan ja aikuisten limonaati on valmis nautittavaksi.
  • Alkossa on tietääkseni vain yhtä plaatua limoncelloa ja kysinen Limoneto di Sorrento -pullo näyttää tällaiselta:

Kuva täältä.

Limoncello-mansikat 4:lle
Ohje Katja Bäcksbacka, Helsingin Sanomat

1 litra perattuja mansikoita
1 dl vettä
1 dl sokeria
kymmenkunta basilikanlehteä hienonnettuna

Lisäksi:
kermavaahtoa, vaniljajäätelöä, mascarpone-vaahtoa tms.

Laita vesi ja sokeri kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä, kunnes sokeri sulaa. Nosta kattila syrjään.

Lisää kattilaan Limoncello ja basilika, anna jäähtyä. 

Puolita mansikat ja lisää ne jäähtyneeseen liemeen. Anna maustua jääkaapissa ainakin pari tuntia.

Tarjoile kermavaahdon tms. kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti