torstai 18. lokakuuta 2012

Minestronekeitto

Iik, kauhea kuva. Taas. Menkööt. Taas.

Lupasin lehtikaalihehkutuksessa jakaa muutaman lehtikaaliohjeen. Ensimmäisenä laitan jakoon perinteisen minestronekeiton ohjeen.

Inspiraationa omalle minestronelleni on toiminut Jamie Oliverin Alaston kokki -kirjasta löytynyt ohje. Jostain kumman syystä Jamie ei laita keittoonsa papuja, vaikka ne perinteisesti ovatkin yksi keskeisistä minestronen raaka-aineista. Minun sopassani papuja on AINA, niin tässäkin versiossa.


  • Lehtikaalin sijasta tai lisäksi keittoon voi laittaa kurttukaalia tai ihan tavallista keräkaaliakin. Lehtikaalissa on kuitenkin sitä jotain, joka tekee keitosta vähän erityisen.
  • Borlottipavut ovat ilmeisesti jonkinlainen virallinen minestronepapu, mutta käytän yleensä mustasilmäpapuja, koska niitä meidän pakkasesta löytyy keitettynä melkein aina.
  • Tykkään miniruispastasta keiton joukossa, mutta mikä tahansa pasta käy. Joskus olen pilkkonut joukkoon lasagnelevyjäkin, kun muuta ei ole kaapista löytynyt ja hyvin toimii. 


Minestronekeitto 6-8:lle

3 rkl oliiviöljyä
1 sipuli karkeasti pilkottuna
3 porkkanaa viipaloituna
1-2 lehtisellerin vartta viipaloituna TAI 1 tl sellerinsiemeniä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna TAI 1 tl kuivattua
500 g tomaattimurskaa (esim. Pirkka luomu tai Mutti)
10-15 dl vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta
150 g lehtikaalia ruoti poistettuna ja pilkottuna
3-4 dl kypsiä borlotti- tai mustasilmäpapuja
1 dl (miniruis)pastaa
reilu 1 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi:
parmesania lastuina tai raasteena

Kuullota sipulia, porkkanaa, selleriä, valkosipulia ja rosmariinia keskilämmöllä oliiviöljyssä n. 10 minuuttia. 

Lisää tomaattimurska, vesi ja kasvisliemijauhe. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua kannen alla n. 15 minuuttia.

Lisää lehtikaali ja jatka hauduttamista n. 10 minuuttia.

Lisää pavut ja pasta, anna kiehua hiljakseen, kunnes pasta on kypsää.

Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tarjoa parmesanin kanssa.

1 kommentti:

  1. Nam, hyvää tuli. Kiitos reseptistä! Heitin sekaan myös savupaprikajauhetta, toi kivaa savunmakuisuutta.

    VastaaPoista