lauantai 31. joulukuuta 2011

Hehkutus: butternut squash


Olen joskus vähän laiska ruoanlaittaja. Erityisesti laiskuus vaivaa silloin, kun olen yksin kotona. Mieheni oli tällä viikolla muutaman päivän matkoilla ja havainnollistan seuraavaksi yksin kotiin jätetyn bloggaajanne ruokalaiskuutta.


Erään keskiviikon ruokapäiväkirja

Aamiainen: pikakahvijauhetta sekoitettuna mikrossa lämmitettyyn maitoon ja puoli levyä valkosuklaata (hei, se oli luomusuklaata!).

Lounas: puoli purkillista hernekeittoa kylmänä, suoraan tölkistä lusikoituna.

Välipala: tahiniin dipattu omena.

Illallinen: iso kulhollinen popkornia kera suolan ja voin (hei, voi oli luomua ja suola Himalajalta!).


Tämä kiehtova raportti toimi johdantona varsinaiseen asiaan: Silloin kun kokkaaminen ei huvita yhtään eikä vähääkään, alan piinata laajaa lukijakuntaani esittelemällä ruokaan ja ruoanlaittoon liittyviä suosikkejani. Ensimmäisen hehkutuksen saa osakseen butternut squash, tuo vartaloltaan päärynämallinen kurpitsamaailman ihanuus!

Teen yleensä aina ruokagooglaukset englanniksi, koska suomalaiset saitit ovat vähän, no, tylsiä. Ihmeekseni tykkään erityisesti jenkkien ruokaohjeista, joissa kylläkin vilisee suomalaiselle vieraita aineksia, kuten half-and-half, all-purpose flour tai butternut squash.

Butternut squash on jonkinlainen talvikurpitsa, jota käytetään Amerikoissa paljon, kuten muitakin kurpitsoita: keitoissa, sellaisenaan paahdettuna, leivotuissa jutuissa... Tutuiltani olen kuullut, että butternut squash on rantautunut tällä vuosituhannella ainakin Helsinkiin, Turkuun ja Tampereelle. Ja oi onnen päivää, nyt myös Jyväskylään!

Mistään lähituotetusta herkusta ei valitettavasti ole kyse, ostamani yksilöt oli importoitu Jyväskylän Sokkarille eteläisetä Amerikasta asti. Miksi ihmeessä Suomessa viljellään niin vähän monia ilmanalaamme hyvin soveltuvia mahtikasveja, kuten kurpitsaa ja lehtikaalia?!

Tarkoitukseni oli sanoa, että jos kohtaat HeVi-osastolla yläkuvassa esiintyvän herkkukurpitsan, nouki se epäröimättä ostoskoriisi, mene kotiisi ja kokkaa se. Meillä butternut squasheista (voipähkinäkösseistä?) on tehty risottoa sekä paahdettu niitä uunissa kera oliiviöljyn, valkosipulin ja parmesanin. Stay tuned, kirjaan tarkemmat ohjeet Reseptivihkoon ensi viikolla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti