tiistai 29. maaliskuuta 2011

Sieni-juustokeitto

Kuva © Jaakko Mehtälä.

Taas keitto! Mainitsinkohan jo olevani henkilö, joka syö melkein joka päivä lounaaksi keittoa ja jonka reseptivihkosta löytyykin siis aikamoinen liuta soppareseptejä? Esimerkiksi tänään söin lounaaksi maapähinä-porkkanakeittoa, jonka reseptiä en kylläkään tällä kertaa postaa. Ei huolta, senkin aika koittaa vielä!

Päivän keitto on siis sienikeitto, vielä tomaatti-vuohenjuustokeittoakin vanhempi suosikkini. Resepti on vuosien saatossa muuttunut, mutta viime aikoina olen lakannut improvisoimasta ja nykyään teen keiton lähes poikkeuksetta alla olevalla ohjeistuksella.

Lopuksi vielä lupaan, että vaikka olenkin henkilö, joka syö melkein joka päivä lounaaksi keittoa, yritän parhaani mukaan kirjata tänne muitakin kuin soppareseptejä. Seuraavalla kerralla siis something completely different, nyt sienikeiton pariin!

  • Keitosta saa vegaanisen korvaamalla juusto puolikkaalla paketilla pehmeää tofua. Jos haluaa välttää tofukokkareisen keiton, kannattaa valmiista keitosta ottaa kupillinen lientä syrjään ja surauttaa tofu sen joukkoon sauvasekoittimella. Ja sileä tofuliemi kipataan siis takaisin keittokattilaan, mutta sen varmaan ymmärsit sanomattakin.
  • Pasta voi olla muuten millaista vain, mutta suosittelen pidättäytymään pienikokoisessa lajikkeessa, syöminen on silloin mukavampaa. Itse käytän aina pienintä ja täysjyväisintä löytämääni pastahyllyn tuotetta, esimerkiksi ruispasta on oikein oivallinen valinta. 
  • Kasvikset olisi hyvä pilkkoa melko pieniksi, tavoitteena voi pitää sitä, että rehut ja pastat olisivat suurin piirtein samankokoisina komponentteina valmiissa keitossa. 
  • Ja muistathan, että ruokalusikallinen on 15 ml, joten jos käytät mittaamiseen tavallista ruokalusikkaa, puolitoistakertaista annetut määrät.

Herkkusieni-juustokeitto 4:lle

3 rkl öljyä
2 sipulia hienonnettuna
200 g herkkusieniä pilkottuna
1 valkosipulinkynsi silputtuna
1 rkl kuivattua timjamia
2 porkkanaa kuutioituna
1 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta (Reformi luomu)
1 dl minipastaa
0,5 paketillista Koskenlaskija voimakas -sulatejuustoa
myllystä mustapippuria
suolaa

Kuullota sipulia kuumassa öljyssä kattilan pohjalla muutama minuutti. 

Lisää sienet, valkosipuli ja ripaus suolaa. Jatka paistamista, kunnes sienistä alkaa irrota nestettä.

Lisää kattilaan porkkanat ja timjami, paistele sekoitellen vielä tovi.

Lisää vesi ja kasvisliemijauhe. Hauduttele kannen alla 20 minuuttia.

Nosta vähän lämpöä, lisää pasta ja jatka keittämistä, kunnes pasta on kypsää.

Nosta kattila liedeltä ja pilko sulatejuusto keiton joukkoon. Anna juuston sulaa, mausta mustapippurilla ja tarkista suola.

2 kommenttia:

  1. Tulipas taas hyvänmakuinen keitto, ja aika erilainen kuin testaamani tomaattikeitto. Tofun sijaan olisi ehkä kuitenkin kannattanut käyttää voimakkaamman makuista juustoa.

    VastaaPoista
  2. Ciao Risto! Joo, kyllä juuston kanssa toimii ihan parhaiten, vaikka tofuversiokin ihan kelvollinen on. Hauskaa, että soppainnostus tarttuu!

    VastaaPoista