sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Keittokirjahyllyn suursiivous, osa 1: taateli-riisivanukasKäyn läpi keittokirjahyllyni kirjoja. En omista keittokirjoja kuin 7 kappaletta, mutta rajattujen hyllysenttien takia siinäkin on noin 3 kirjaa liikaa. Nykyään tulee reseptejä etsiessä selailtua ennemminkin nettiä kuin keittokirjaa, joten osa joutaa hyvin mennä. Ensimmäinen keittokirja poistuu hyllystä nyt: Eeva Jäntin Vegaanin käsikirja - ravintoa ilman eläinkunnan tuotteita -keittokirjasta löytyi muutama keeper-resepti, mutta ei niin montaa, että ysärikirja olisi lunastanut paikkansa hyllyssäni. Jos olet kiinnostunut tarjoamaan tälle yhdeksänkymmentäluvun vegekeittokirjalle uuden kodin, laita sähköpostia (pikkukeskiviikko@gmail.com), niin kirja on omasi postikulujen hinnalla.

Yksi säilyttämisen arvoinen resepti on Jäntin taateli-riisiherkuksi nimeämä jälkiruoka, josta kylläkin tuunasin ei-vegaanisen version Reseptivihkon koekeittiössä. Omaa versiotani kutsun taateli-riisivanukkaaksi ja se näyttää tältä:


Taateli-riisivanukas on riisifruttimainen ja ehkä himppasen jouluinen jälkiruoka tai välipala. Tänään söin sitä aamupalaksi, kun jotenkin laiskotti ja kellojakin siirrettiin ärsyttävästi kesäaikaan ja jääkaapissa sattui olemaan valmis satsi riisiherkkua. Vain kerman vatkaus ja vihreän teen haudutus, niin tadaa, aamiainen oli valmis.

Mutta hei, asiaan!

  • Jäntin ohjeesta pääsin siihen käsitykseen, että herkku nautitaan lämpimänä, mutta omasta mielestäni se on huomattavasti parempaa jääkaappikylmänä. Ehdotankin, että keittelet riisipuuron edellisenä iltana, koska kuivattuja hedelmiä on tarkoitus joka tapauksessa liottaa yön yli.
  • Alkuperäisohjeessa käytettiin soijamaitoa, joten korvaa ihmeessä halutessasi oman versioni lehmänmaito jollakin kasvisversiolla.
  • Jäntti ei myöskään koristanut jälkkäriään kermavaahdolla, ei silloin 90-luvulla varmaankaan helposti löytynyt mitään vegaanisia kermavaahdonkorvikkeita. Toisin on nyt ja suosittelen erittäin lämpimästi jonkinlaisen vaahtosilauksen antamista herkulle! Kermavaahto on jälkiruokamaailman korkokengät: käyttöä ei voi järkisyin perustella, mutta kummasti se nostaa uusiin korkeuksiin ja lisää juhlatunnelmaa.
  • Olen myös muuttanut jossain määrin alkuperäisohjeen raaka-aineiden määriä: riisiä on enemmän, joten skaalasin mausteidenkin määrää ylöspäin.
  • Riisinä käytin Risellan pikapuuroriisiä, sitä kun ei tarvitse keittää kuin 12-15 minuuttia.
  • Jos hedelmien liotuslientä jää yli, hyödynnä se esim. smoothiessa tai puurossa.
  • Ja muistathan, että teelusikallinen tarkoittaa 5 millilitraa, joten jos käytät mittaamiseen tavallista teelusikkaa, puolitoistakertaista annetut määrät. 


Taateli-riisivanukas 4:lle
Vegaanin käsikirja -kirjan ohjetta mukaillen

0,5 dl pilkottuja taateleita (noin 7 kappaletta)
0,5 dl rusinoita
vettä

1,5 dl puuroriisiä
5 dl maitoa

pikkuriikkinen ripaus neilikkaa
0,5 tl kanelia
0,25 tl kuivattua inkivääriä tai enemmän tuoretta

2 dl kuohukermaa
1 tl vaniljasokeria tai intiaanisokeria

Päivä 1:

Pilko taatelit suurin piirtein rusinan kokoisiksi biiteiksi. Laita pilkottu taateli ja rusina pieneen kulhoon, lisää vettä sen verran, että hedelmät peittyvät reilusti ja jätä likoamaan yön yli.

Laita riisi ja maito kattilaan ja keittele puuro kypsäksi riisipaketin ohjeen mukaan. Mausta valmis puuro neilikalla, kanelilla ja inkiväärillä. Älä hätäile, jos puurosta tulee kuivan oloista, asian voi korjata seuraavana päivänä. Jäähdytä, peitä ja siirrä jääkaappiin.

Päivä 2:

Nostele lionneet hedelmät lusikalla riisipuuron joukkoon. Sekoita ja lisää puuroon hedelmien liotusvettä sen verran, että koostumuksesta tulee riisifruttimaisen pehmeä. Jaa vanukas neljään jälkiruokakulhoon.

Vaahdota sokerilla maustettu kerma ja jaa se vanukkaiden päälle. Annoksen voi halutessaan viimeistellä ripsimällä päälle kanelia tai intiaanisokeria, se näyttää sievältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti