sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Gazpacho


Gazpacho, tuo andalusialainen herkkukeitto ja kesä kulhossa, ah! Teen oman keittoni yleensä tämän ohjeen mukaan, mutta variointimahdollisuuksia on loputtomasti:

  • Kokeile laittaa keittoon erilaisia tuoreita kasviksia (esim. avokadoa, sipulia), yrttejä (basilikaa, ruohosipulia, minttua...), pähkinöitä (kuten manteleita, cashew-pähkinää) ja/tai kuivaa, liotettua leipää.
  • Avomaakurkun voi korvata pätkällä tavallista kurkua. 
  • Tomaattien kalttaaminen on hieman ärsyttävä työvaihe, mutta mielestäni kuorimattomat tomaatit saavat keiton maistuman vähän kitkerältä. Jos itseäni laiskottaa tai on kiire saada keitto valmiiksi, skippaan kalttausvaiheen sujuvasti ja käytän tomaatit kuorineen.
  • Ja taas: 1 rkl = 15 ml ja 1 tl = 5 ml, joten puolitoistakertaista annetut määrät, jos käytät mittaamiseen tavallisia ruokalusikoita.
 
Gazpacho 2-4:lle

6 kaltattua tomaattia
1 iso punainen paprika tai 2 pientä (eri väristä)
2 avomaakurkkua (kuorittuna)
0,5 valkosipulinkynsi
veitsenkärjellinen chilitahnaa tai pala punaista, tuoretta chiliä
1 rkl oliiviöljyä
0,5 tl intiaanisokeria
0,5 tl suolaa
0,5 tl punaviinietikkaa
muutama kierros mustapippuria myllystä

Kalttaa tomaatit: leikkaa tomaatin kärkeen veitsellä ristiviilto ja keitä tomaatteja kiehuvassa vedessä noin 20 sekuntia. Nosta tomaatit vedestä, anna jäähtyä hetki ja poista kuoret.

Poista tomaateista kannat, pilko kaikki kasvikset joten kuten, laita tehosekoittimeen loppujen aineiden kanssa ja aja tasaiseksi. Jäähdytä keittoa jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti