maanantai 23. toukokuuta 2011

Hampurilaissämpylät


Ennen ja jälkeen.

Tässäpä kuulkaa loistava hampurilaissämpylöiden ohje! Sellaista on kuulemma vaikea löytää ja etsimiseen voi mennä vuosia ja taas vuosia. Itse en tiedä sellaisesta mitään, koska ensimmäisen kerran, kun leivoin hampurilaissämpylöitä, leivoin ne täydellisellä, New York Timesista löytyneellä ohjeella. Sämpylät ovat meheviä ja ilmavia, ja täytteet uppoavat juuri oikealla tavalla briossimaiseen pehmeyteen. Leipominen - ja varsinkin hiivan kanssa touhuaminen - eivät todellakaan ole lempipuuhiani, mutta näiden sämpyjen kanssa vaivannäkö todellakin palkitaan! Aah ja uuh!

Kuvan sämpylöistä puuttuu vesi-munavoitelu ja sesaminsiemenet, koska pullasutini on kadonnut. Mielestäni puutos on vain esteettinen haitta, maku ei siitä mitenkään kärsinyt.

Tein ihan pieniä muutoksia reseptiin, lähinnä oikaisin muutaman mutkan, lisäsin yksityiskohtaisempia ohjeita ja suomensin jenkkimitat. 

  • Suosittelen lämpimästi, että leivot kokonaisen satsin sämpylöitä ja jemmaat ylimääräiset pakastimeen. Sulamisen nopeuttamiseksi kannattaa halkaista sämpylät valmiiksi. Itse sulatan sämpylät mikrossa, mutta epäilemättä se onnistuu uunissakin, jos se sattuu olemaan sopivasti kuumana.
  • Muistathan puolitoistakertaistaa rkl- ja tl-mitat, jos käytät mittaamiseen tavallisia lusikoita. 1 rkl = 15 ml ja 1 tl = 5 ml.

Hampurilaissämpylät 8 kpl 

2,5 dl vettä 
4 rkl maitoa 
2 tl kuivahiivaa 
2 rkl sokeria 
8 dl vehnäjauhoja 
1,5 tl suolaa 
2 rkl pehmeää voita 
1 muna

Voiteluun: 
1 muna 
1 tl vettä 
sesaminsiemeniä


Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi.

Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.

Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita taikina puuhaarukalla tasaiseksi.

Vaivaa taikinaa kymmenisen minuuttia, kunnes se kiinteytyy. Aluksi taikina on todella venuvaa ja tarrautuvaa, mutta muuttuu vaivaamisen myötä helpommin käsiteltäväksi. Kelmuta taikinakulho ja kohota 1-2 tuntia, kunnes se  on suurin piirten kaksinkertaistunut.

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle varovin ottein. Jaa taikina 8 osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Taikina on yleensä tässäkin vaiheessa melko venyvää ja hieman hankalasti käsiteltävää, joten en mitenkään erityisesti pyörittele sämpylöitä vaan yritän ennemminkin taitella ja muotoilla niistä jotenkin tolkullisen näköisiä. Uuni kaunistaa, joten älä stressaa!

Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.

Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. 

Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle sesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.

17 kommenttia:

  1. Tosi hyvä hampurilaissämpylöiden ohje!

    VastaaPoista
  2. Tosi mässyt hampparisämpylät kiitos!!!

    VastaaPoista
  3. Tyhmä kysymys, mutta onko tuo kylmään uuniin laitettu vesi uunissa myös paiston aikana?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vesi tosiaan on uunissa koko paiston ajan. (Leivonta)kemian tuntemukseni on korkeintaan surkeaa, joten en yhtään tiedä miksi, mutta näin olen aina uskollisesti tehnyt ja ollut lopputulokseen sangen tyytyväinen! Palaan asiaan, jos saan aikaiseksi kysyä konsultointiapua Googlelta tai tuttavapiirin kemisteiltä...

      Poista
  4. Uunissa oleva vesi tekee leipään rapean kuoren. Prosessista en kyllä osaa minäkään sen enempää sanoa.

    VastaaPoista
  5. Kiitos ohjeesta, onnistuivat erinomaisesti. Nyt loppui meillä teollisen huttuhampurilaissämpylän ostaminen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta, mahtavaa että vanha ohje löytää tiensä uusiin keittiöihin!

      Poista
  6. Kiitos ohjeesta! Taikina on nyt nousemassa, katsotaan, millaista tulee. Minulla oli vain tuorehiivaa, toivottavasti onnistuu silläkin. Onnistuko tämä ohje muuten ihan tavallisella suomalaisella kuivahiivalla? Sehän neuvotaan sekoittamaan jauhoihin eikä nesteeseen, toisin kuin amerikkalainen kuivahiiva.

    VastaaPoista
  7. Kiitos reseptistä! Mainostin sitä oman blogini puolella :)Näitä tulee tehtyä useamminkin!

    http://viviadele.blogspot.fi/2013/05/loma.html

    VastaaPoista
  8. Aivan mainio resepti! Kaksi kertaa on jo tullut näitä herkkuja mutusteltua. Viimeisin kerta on dokumentoitu blogiimme: http://noppakokki.net/blogi/20/kreikkalaista-pikaruokaa-suomen-suvessa

    VastaaPoista
  9. Kauan piti hyvää sämpyläresettia kattella, mutta tästä se löytyy. Kiitos suomennoksesta ja jakamisesta. Kolme-neljä kertaa jo kokeiltu ja aina onnistuu. Nyt ei hyvät gourmet hampparit oo enää sämpylöistä kiinni ;)

    VastaaPoista
  10. Hyviä oli, kiitos ohjeesta :)

    VastaaPoista
  11. Säilyykö rapsakkoina ja hyvinä seuraavaan päivään? Mietin, kun aika paljon aikaa menee kun kohottaa jne niin jos tekis edellisenä päivänä valmiiksi niin onko kokemusta minkälaisena säilyy :)

    VastaaPoista
  12. Ovat hyviä seuraavana ja ekhä jopa sitäkin seuraavana päivänä.

    VastaaPoista
  13. Nyymit imee kiveksiä!

    VastaaPoista
  14. Taitaa olla tälläkin kertaa kyse vain sinusta.

    VastaaPoista
  15. Näitä täytyy testata heti tilaisuuden tullen!

    VastaaPoista