keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Keltainen linssikeitto

Ruokien kauneuskilpailussa linssikeiton tie
 nousi pystyyn jo esikarsinnoissa.

Olenkin jo varoittanut, että näitä keittoreseptejä piisaa, joten se siitä ja asiaan!

Tämä ohje on luultavasti löytynyt Anna-lehdestä joskus 90-luvulla. Ihan varma en ole ja joka tapauksessa ohjeeseen on tullut kaikenlaisia muutoksia vuosien varrella, joten ehkä alkuperäislähteellä ei ole niin suurta merkitystä tässä tapauksessa. 

Erotuksena aika monesta muustakin arkistoistani löytyvästä linssikeitosta olen nimennyt tämän sopan keltaiseksi linssikeitoksi. Mielikuvituksellisen nimen inspiraationa toimii keiton väri, jos sitä mietit. Nimi olisi voinut olla myös vaikkapa hippikeitto, koska kaikista tekemistäni linssikeitoista se muistuttaa eniten niitä keittoja, joita olen syönyt ulkomailla pienissä, nuhjuisissa, aatteellisissa ja suitsukkeentuoksuisissa kasvissyöttölöissä. Tätä keittoa syödessä suussa maistuu paitsi jeera, myös 90-luvun interrailit, grunge ja nuoruuden huolettomuus. Oi niitä aikoja!

  • Puolitoistakertaista rkl- ja tl-mitat, jos et käytä mittaamiseen oikeita mittalusikoita: 1 rkl = 15 ml ja 1 tl = 5 ml.

Keltainen linssikeitto 4:lle

2 rkl öljyä
2 sipulia kuorittuna ja viipaloituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kurkumaa
300 g porkkanoita kuorittuna ja viipaloituna¨
1 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta (Reformi luomu)
3 dl punaisia linssejä huuhdeltuna
1 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi:
puolikkaan sitruunan mehu tai valkosipulilla maustettua jogurttia

Kuullota sipulia n. 4 minuuttia öljyssä.

Lisää valkosipuli, jeera ja kurkuma, jatka kuullottamista n. 1 minuutti.

Lisää porkkana ja jatka kypsentämistä n. 3 minuuttia.

Lisää vesi, kasvisliemijauhe ja linssit. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduttele kannen alla puolisen tuntia.

Mausta keitto suolalla ja pippurilla, soseuta se ja purista joukkoon puolikkaan sitruunan mehu tai tarjoa lisäksi valkosipulilla maustettua jogurttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti