Kaikenlaiset uunikasvikset ovat suurta herkkuani. Erityisen ihania ovat perunat, nuo nykymaailman hiilaripahikset. Aiemmin en ollut oikein tyytyväinen uuniperunoihini - vaikka ne ihan hyvältä maistuivatkin, puuttui niistä yksi keskeinen elementti: rapeus. Nyt olen oppinut, että täydellisten uuniranskisten salaisuus on niiden perusteellinen huuhtelu, huolellinen kuivaus ja kääntely paistamisen puolivälissä.
Tarjoan näitä ranskiksia usein hampurilaisten kanssa, mutta epäilemättä ne sopivat lisäkkeeksi vaikka mille: falafelille, pihveille, wingseille. Ja tunnustan syöneeni yksinäni koko satsin herkkupottuja ihan sellaisenaan dipin kanssa...
- Mausteet voi - suolaa lukuunottamatta - jättää pois, jos haluat normiranskiksia, mutta seuraa muuten metodia.
- Itse käytän yleensä luomuperunoita, joten en tavallisesti kuori pottuja. Huolellinen pesu on toki tällöin välttämättömyys.
- Jogurttidippi sopii hyvin myös muuhun tarkoitukseen: sipseille, kasviksille, hampurilaisen väliin, leivälle...
- Puolitoistakertaista annetut rkl- ja tl-määrät, jos käytät mittaamiseen tavallisia lusikoita. 1 rkl = 15 ml ja 1 tl = 5 ml.
Mausteiset ranskikset ja jogurtti-korianteridippi 2-4:lle
600 g perunaa (kuorittuna) ja suikaloituna ranskiksenkokoiseksi
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
1 tl jauhettua jeeraa eli juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1 tl (savu)paprikajauhetta
0,5 tl mustapippuria
Dippi:
2,5 dl turkkilaista jogurttia
0,5 limen mehu
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,25 dl - 0,5 dl hienonnettua korianteria
Huuhtele sukaloitua perunaa lävikössä kylmällä vedellä kunnes huuhteluvesi muuttuu kirkkaaksi.
Kaada perunat keittiöpyyhkeella ja kuivaa ne huolellisesti.
Kaada perunat isoon kulhoon ja sekoita niiden joukkoon öljy, suola, jeera, chilijauhe, paprika ja mustapippuri.
Levitä perunat tasaiseksi uunipellille yhteen kerrokseen ja paista 200 asteessa 40 minuuttia. Kääntele perunoita paistamisen puolivälissä.
Sekoita kaikki dipin aineet ja laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti