tiistai 17. heinäkuuta 2012

Turkkilaiset munat


Tunnustus: olen tosi kehno paistamaan kananmunia. Munakas, munakokkeli, keitetyt ja uppomunat kyllä onnistuvat sangen hyvin. Uppomunat ovat varmaan suosikkejani, niissä on jotain ihanan ylellistä. Erityisen ihania uppomunat ovat, kun ne tarjoilee turkkilaiseen tyyliin jogurttilammikossa mausteisen voisulan hunnuttamina ja kera rapeakuorisen maalaisleipälohkareen.

Uppomunien tekemisen vaikeutta on liioiteltu ja paljon. Kokemukseni mukaan munien ei tarvitse olla kovinkaan tuoreita ja on käynyt niinkin, että keitinvesi on joskus päässyt vähän kiehumaan ilman mitään vahinkoa. Ainoa kerta, kun uppomunani ovat epäonnistuneet on se, kun unohdin laittaa etikkaa keitinveteen. Helppoa kuin heinänteko!


Turkkilaiset munat 2:lle

Kastike:
3/4 dl turkkilaista jogurttia
1/2 valkosipulinkynsi hienonnettuna
ripaus suolaa

Voisula:
1 rkl voita
1/4 tl (savu)paprikajauhetta
ripaus chiliä
6 isoa salvianlehteä hienonnettuna

Uppomunat:
4 munaa
etikkaa

Lisäksi:
maalaisleipää

Sekoita jogurttikastikkeen aineet ja levitä kastike kahdelle lautaselle.

Sulata voi pienellä pannulla tai esim. metallisessa desimitassa. Kun voi on sulanut, lisää paprikajauhe ja chili pannulle ja kuumenna kunnes voi kuplii. Lisää joukkoon salvia, sekoittele hetki ja siirrä syrjään.

Kaada matalaan kattilaan vettä ainakin 15 sentin syvyydeltä. Lorauta joukkoon etikkaa puolisen desiä. Kuumenna, kunnes vesi alkaa kuplia kattilan pohjalla, tähän tyyliin:


Riko munat yksitellen pieneen kuppiin (itse käytän desimittaa), upota mitta melkein veteen ja kippaa nopsalla liikkeellä muna veteen. Kun viimeinen muna on upoksissa, ota 4 minuuttia aikaa ja vahdi haukan lailla ettei vesi ala kiehua.

Munia voi vähän erotella kattilassa lusikan avulla, jos ne meinaavat vallan yhtyä. Jos käytössäsi on pieni kattila, kannattaa kypsentää munat parissa erässä.

Nosta munat reikäkauhalla vedestä ja asettele lautasille jogurtin päälle (tai käytä kauhaa ja kippaa munat ensin paperilla vuoratulle lautaselle, kuten itse reikäkauhattomana teen). Kaada päälle voisula ja ripottele muutama suolakide. Tarjoa lisäksi leipää.

2 kommenttia:

  1. Tuo voisula oli hyvä lisä, kiitos maukkaasta reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, hyvä että munat upposivat!

      Poista