tiistai 19. huhtikuuta 2011

Porkkana-maapähkinävoikeitto

Kuva © Jaakko Mehtälä.

Ei, en pysty pidättelemään itseäni enää hetkeäkään - on taas soppareseptin aika! Tämänkertaisen porkkanakeiton ohje löytyi vuosi sitten New York Timesista ja olen tehnyt sitä hieman muunneltuna versiona mooonta kertaa kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on helppo, terveellinen ja edullisista raaka-aineista valmistuva keitto with a twist.

  • Alkuperäisohjeessa käytetään maapähkinävoin tilalla tahinia, joka sekin on mainio vaihtoehto. Maapähkinävoi tuo keittoon kuitenkin mielestäni enemmän luonnetta ja käytän maapähkinävoita aina, kun sitä löytyy kaapistani, muulloin tahini passar bra. Timesin version nimi onkin Carrot and Tahini Soup.
  • Muista käyttää maapähkinävoita, johon ei ole lisätty mtään epämääräisyyksiä, kuten sokeria tai rasvoja. Parhaiden maapähkinävoiden raaka-ainelista koostuu ainoastaan maapähkinöistä. Esimerkiksi Urtekramilla on markkinoilla oiva luomutuote.
  • Tuore korianteri on mukava lisä keittoon, muttei sitä nyt varta vasten kannata tätä ruokaa varten ostaa. 
  • Ruokalusikallinen tarkoittaa 15 millilitraa ja teelusikallinen 5 millilitraa, joten puolitoistakertaista annetut määrät, jos käytät mittaamiseen tavallisia ruokalusikoita.

Porkkana-maapähkinävoikeitto 5:lle
New York Timesin ohjetta mukaillen

2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia kuorittuna ja suikaloituna
6 valkosipulinkynttä kuorittuna ja karkeasti hienonnettuna
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl jauhettua korianteria
0,25 tl kurkumaa
0,25 tl chilijauhetta
1 kg porkkanaa kuorittuna ja siivutettuna
1 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta (Reformi luomu)
0,5 sitruunan mehu
1 dl maapähkinävoita (tai tahinia)
(tuoretta korianteria koristeluun)

Kuullota sipulia oliiviöljyssä n. 4 minuuttia.

Lisää valkosipuli, suola, mustapippuri, korianteri, kurkuma ja chilijauhe. Jatka kuullottamista n. minuutin ajan.

Lisää porkkana, kuullottele edelleen n. 3 minuuttia.

Lisää vesi ja kasvisliemijauhe, kuumenna kiehuvaksi ja hauduttele raollaan olevan kannen alla n. 30 minuuttia.

Ota kattila liedeltä, lisää joukkoon sitruunamehu ja maapähkinävoi ja soseuta soppa. Lisää lautaselle halutessasi tuoretta korianteria.

4 kommenttia:

  1. Täytyypä laittaa tämä soppaohje kokeiltavien listalle. Olen nyt käymässä vanhempieni luona, täällä en oikein uskalla testata tätä reseptiä. Siinä kun on...valkosipulia.

    VastaaPoista
  2. Hahaa, vai on äiteelle ja iskälle valkosipuli liian eksoottista! Sun pitää sitten vaan kokkailla soppaa omassa keittiössä, kun en suosittele valkosipulin poisjättämistäkään - enkä tietenkään perhesovun järkyttämistä valkosipulin takia!

    VastaaPoista
  3. Heip! Etsiskelin kivoja soppaohjeita, ja tämä pomppasi heti kokeiltavien listalle... Repeilin vaan tolle "with a twist" -ilmaukselle. Ihan ja täysin vaan siksi, että vastikään katseltiin mainion Sohvanvaltaajat -tv-sarjan joulujaksoa... With a twist naurattaa meitä aina tuossa kolmen minuutin kohdalla tätä videota: http://www.youtube.com/watch?v=RAndO_xq0nU&feature=related

    Kiitos taas kerran kivasta ohjeesta!

    VastaaPoista
  4. Eugenia, Sohvanvaltaajat on ihan loistava, joten hauskaa, että postauksesta tuli mielleyhtymä sinne, vaikka ihan tahatonta oli kyllä mun puolelta! Damn, joulujakso onkin multa vielä näkemättä...

    VastaaPoista