tiistai 7. helmikuuta 2012

Tomaatti-kalakeitto


Pakasteseiti on vähän ongemallinen tuote. Leikkausvalmista kalaa on kätevä pitää pakastimessa, se on edullista ja sitä saa helposti MSC-sertifioituna, mutta toisaalta siitä on sangen haasteellista kokata kovin maukasta apetta.

Kalakeitto on melkoisen klassinen tapa käyttää seitiä, ja keittäminen taitaakin olla paras tapa kypsentää pakastekalaa. Löysin Maija Silvennoisen Kymmenen kaalia laudalla -kirjasta mahtavan lohiseljangan ohjeen, josta sovelsin vähän arkisemman seitikeiton.


  • Alkuperäisohjeessa käytetään tuoretta lohta, mutta myös valkolihaiset kalat toimivat. Tuoretta kalaa ei kuitenkaan tarvitse keittää paria minuuttia kauempaa.
  • Ota pakastekala lautaselle sulamaan siinä vaiheessa, kun alat pilkkoa kasviksia.


Tomaatti-kalakeitto 6:lle
Inspiraatio-ohje Maija Silvennoinen

3 rkl oliiviöljyä
2 porkkanaa kuorittuna ja pilkottuna
0,5 juuriselleriä (= n. 350 g) kuorittuna ja pilkottuna
1 palsternakka kuorittuna ja pilkottuna
2 sipulia kuorittuna ja pilkottuna
2 valkosipulinkynttä kuorittuna ja hienonnettuna
1 tl kuivattua timjamia
2 dl hapankaalia
5 dl kasvis- tai kalalientä
5 dl tomattimehua
4 perunaa kuorittuna ja pilkottuna
400 g MSC-sertifioitua pakasteseitiä kuutioina
1 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi:
300 g smetanaa
pari desiä maustekurkkukuutioita
(desi tuoretta tilliä hienonnettuna)
(desi kalamataoliiveja)

Kuumenna oliiviöljy isossa kattilassa keskilämmöllä. Lisää porkkana, selleri, palternakka ja sipuli. Kuullota viitisen minuuttia.

Lisää valkosipuli, timjami ja hapankaali, jatka kuullottamista minuutin verran ja lisää kattilaan liemi, tomaattimehu ja peruna. Keittele matalalla lämmöllä kannen alla 10 minuuttia.

Lisää seiti keittoon, anna kiehua vielä 20 minuuttia ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile smetanan ja maustekurkkun (ja tillin ja oliivien) kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti