torstai 16. helmikuuta 2012

Shepherd's pie


Olen aiemminkin ilmoittautunut brittiruoan ystäväksi, eikä mikään ole muuttunut...

Shepherd's pie on ikään kuin elegantimpi versio suomalaisesta lihaperunasoselaatikosta. Se on mahtavaa talviruokaa ja jos omistaisin sukset, vaatisin saada shepherd's pieta ison, höyryävän lautasellisen palattuani pitkältä hiihtolenkiltä. Teen yleensä shepherd's pien kasvisversiota, jossa lampaanliha korvataan vihreillä linsseillä, mutta lihaversiotakin tulee satunnaisesti kokattua. Tulevaisuudessa kuitenkin entistä harvemmin, koska Jyväskylästä ei tunnu löytyvän luomulampaan lihaa. Buu ja bää.


  • Kasvisversiossa liha korvataan 4 desillä vihreitä linssejä, jotka laitetaan likoamaan väljään veteen ihan ensimmäisenä toimenpiteenä kokkausta aloitettaessa. Noudata muuten muhennoksen ohjetta, mutta lisää lampaan sijasta pannulle valutetut linssit sekä punavinin lisäksi 8 dl vettä. Linssien kypsymiseen menee aikaa noin 30-60 minuuttia.
  • Jos unohdit ostaa punaviiniä, korvaa se 2 desillä vettä ja lisää ruokalusikallinen punaviinietikkaa valmiiseen muhennokseen. 
  • Kokeile korvata punaviini stoutilla tai portterilla, esim. Guinnessilla.
  • Joissain ohjeissa muhennokseen lisätään pakasteherneitä ja teen itsekin niin, jos pakastimesta sattuu löytymään pussillinen.


Shepherd's pie 6-8:lle

Muhennos:
3 rkl oliiviöljyä
2 isoa sipulia kuorittuna ja hienonnettuna
3 porkkanaa kuorittuna ja hienoksi pilkottuna
2-3 sellerinvartta hienoksi pilkottuna
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl kuivattua timjamia (tai 1 rkl tuoretta)
400 g luomulampaan jauhelihaa
2 dl punaviiniä
1 rkl Worchestershire-kastiketta
2 tl suolaa
mustapippuria

Muusi:
1 kg jahoisia perunoita kuorittuna ja pilkottuna
1 dl maitoa
2 rkl voita
3/4 tl suolaa

Kuullota sipulia oliiviöljyssä viitisen minuuttia.

Lisää porkkana ja sellerinvarret, jatka kuullottamista noin 10 minuuttia.

Lisää pannulle tomaattipyre ja timjami, sekoita hyvin ja lisää lammas. Jatka paistamista, kunnes lammas on ruskistunut.

Kaada punaviini pannulle ja hauduttele kannen alla sen aikaa, kunnes valmistat perunamuusin eli puolisen tuntia. Jos soossi näyttää kovin vetiseltä, nosta lämpöä ja keittele viimeiset 5 minuuttia ilman kantta. Mausta valmis muhennos Worchestershire-kastikkeella, suolalla ja mustapippurilla ja kaada se öljytyn uunivuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Itse käytän lasagnevuokaa, se on ihan justiinsa sopivan kokoinen.

Keitä perunat kypsiksi (n. 15 min). Valuta potut, lisää joukkoon maitoa, voi ja suola ja soseuta. Puodottele muusi kokkareina muhennoksen päälle ja levitä lusikan avulla tasaiseksi. Tee lusikalla tai haarukalla pintaan kuvioita.

Paista 200-225 asteessa 20-30 minuuttia. Anna jäähtyä viitisen minuuttia ennen tarjoilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti