tiistai 20. joulukuuta 2011

Mud Cake joulumausteilla

Mutakakku on niitä harvoja leipomuksia, jotka saan onnistumaan useammin kuin epäonnistumaan. Paitsi tällä kertaa, kun vahingossa laitoin kolminkertaisen määrän jauhoja taikinaan. Ei siis kuvaa.

Koska olen surkea leipuri, tapanani onkin tehdä erilaisia versioita muutamasta osaamastani luottoleivonnaisesta. Esimerkiksi mutakakku muuttuu joululeivonnaiseksi käden käänteessä lisäämällä piparkakkumaustetta taikinaan, eri kätsyä!

Käytän leivonnassa melkein aina pikkuista Iloleipurin lasten irtopohjaista kakkuvuokaa, koska normaalikokoisella irtopohjavuoalla tulee vähän liikaa syötävää kahden tyypin taloudelle ja tämäkin ohje on mitoitettu minivuoalle.

  • Jos haluat leipoa normikokoisen kakun, kaksinkertaista ohjeessa annetut määrät, käytä halkaisijaltaan 24 senttistä irtopohjavuokaa ja pidä kakkua uunissa noin 15-20 minuuttia.
  • Sokerina käytän intiaanisokeria, tummaa muscovadoa tai ruokosokeria, mutta olen varma, että valkoinen peruskama toimii hienosti.
  • Käytä mahdollisimman tummaa suklaata. Jos satut asioimaan siinä yhdessä saksalaisessa kauppaketjussa, kandee ostaa J.D. Gross -merkkistä, 125 gramman levyinä myytävää 81% sukulaatia, on hinta-laatusuhde mallillaan.
  • Valmista kakku tarjoamista edeltävänä päivänä, suklaajutut nyt vaan ovat parempia toisena ja kolmantena päivänä, tämä on totuus.
  • Suosittelen lämpimästi investoimaan mittalusikoihin, omat leipomukseni ovat onnistuneet paremmin sen jälkeen kun äiti lahjoitti talouteemme Jamie Oliverin mittalusikkasarjan. Neljäsosa tl on eksakti leivontamitta (2,5 ml) kuten myös ripaus (0,6 ml).



Pikkuinen Mud Cake joulumausteilla 4-6:lle

60 g voita
125 g mahdollisimman tummaa suklaata
2 valkuaista
2 keltuaista
1 dl (tummaa muscovado)sokeria
0,5 dl jauhoja
0,25 tl jauhettua kanelia
0,25 tl jauhettua kardemummaa
ripaus jauhettua inkivääriä
ripaus jauhettua neilikkaa

(Lisäksi tomusokerilla ja raastetulla/jauhetulla inkiväärillä maustettua kermavaahtoa. Tomusokeria voi siivilöidä myös kakun pinnalle, näyttää nätiltä.)

Sulata voi ja suklaa hyvin matalalla lämmöllä pienessä kattilassa.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Sekoita keltuaiset ja sokeri.

Yhdistä mausteet jauhoon ja lisää jauho keltuaisten joukkoon.

Kaada sula suklaa jauho-keltuaisseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinaan (sekoita ensin iso lusikallinen vaahtoa ihan reippaasti taikinaan, niin se notkistuu) ja kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohja on peitetty leivinpaperilla.

Paista 225 asteessa noin 8-10 minuuttia. Älä paista liikaa, kakun kuuluu jäädä raa'ahkoksi keskeltä.

Irroita kakku vuoasta vasta kun se on jäähtynyt.

Anna tekeytyä yön yli kelmutettuna huoneenlämmössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti