tiistai 22. marraskuuta 2011

Mujaddara


Mujaddara (tai moujadara, mejadra, mudardara, megadarra...) on vaatimaton, mutta sitäkin herkumpi linssi-riisiruoka rauhan tyyssijasta, Lähi-Idästä. Olen kokkaillut mujadarasta varmaan tusinaa erilaista variaatiota: joissakin ohjeissa ruokaan lisätään reilusti erilaisia mausteita, toisissa käytetään pelkästään suolaa. Myös käytetty riisi- ja linssilajike vaihtelee, jossain ohjeissa linssit soseutetaan, linssien tilalla käytetään halkaistuja keltapapuja jne. Food52-saitilta löysin ohjeen, jossa pelkällä suolalla maustetun mujaddaran kera tarjotaan mausteista jogurttia ja tästä jogurttisoossin kruunaamasta versiosta on tullut ehdoton suosikkini.

Mujaddaran ainoa ikävä puoli on se, että se ei ole mitään pikaruokaa. Toisaalta se on juuri niitä kiitollisia ruokia, joita voi säilyttää jääkaapissa monta päivää maun vain parantuessa.


  • Yleensä käytän täysjyväisiä riisejä, mutta tässä ruuassa ravintoköyhempi valkoinen riisi maistuu paremmalta, sorry vaan.
  • Puy-linssit ovat mahtavia, mutta vähän tyyritä ja niitä on huonosti saatavilla tavan ruokakaupoista, joten yleensä käytän niiden tilalla tavallisia vihreitä linssejä.
  • Käytä mahdollisimman isoja sipuleita, pääset helpommalla.
  • Tarjoa lisäksi vaikka jeeraporkkanoita.
  • Muistathan, että tl tarkoittaa 15 millilitraa, joten puolitoistakertaista mausteiden määrät, jos käytät mittaamiseen tavallista teelusikkaa.


Mujaddara 6:lle
Inspiraatio-ohje Food52

2,5 dl jasmiini- tai basmatiriisiä
vettä

2,5 dl vihreitä tai puy-linssejä
vettä

1 kg sipulia
2 rkl voita
2 (+ 1) rkl (oliivi)öljyä

2 tl suolaa

Tarjoiluun:
3 dl turkkilaista jogurttia
0,5 pienen luomusitruunan mehu ja raastettu kuori
1 tl kanelia
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl savustettua paprikajauhetta
3 tl kuivattua minttua tai 3 rkl tuoretta
0,5 tl suolaa

Keitä riisi ja linssit pakkauksen ohjeen mukaan omissa kattiloissaan. Valuta kummatkin, kun ovat kypsyneet.

Riisin ja linssien kiehuessa kuori ja siivuta sipulit ohueksi.

Kuumenna voi ja 2 rkl öljyä keskilämmöllä kuumaksi isossa kattilassa tai paistin-/wokkipannussa ja kuullota sipuleita noin 20 minuuttia. Tarkkaile lämpöä ja sekoittele välillä. Sipulit saavat ruskistua kunnolla, mutta tarkoitus ei ole kärtsätä niitä. Jos parinkymmenen minuutin jälkeen tuntuu, että sipulit tarvitsevat vähän enemmän rusketusta, lisää ruokalusikallinen öljyä, nosta lämpöä pykälällä ja jatka paistamista muutama minuutti.

Sekoita valmiin sipulin joukkoon riisi, linssit ja pari teelusikallista suolaa, sekoita hyvin ja anna tekeytyä kannen alla noin 15 minuuttia.

Tee sillä välin jogurttisoossi eli yhdistä kaikki aineet ja sekoita hyvin. Jogurttikastike tarjoillaan omasta kulhostaan ja sitä lisätään nokare riisikeon päälle lautasella.

2 kommenttia:

  1. Tein tätä, on herkkua! :) Jogurttikastike sopii tän kanssa aivan loistavasti. Just hyvä arkiruoka!

    VastaaPoista
  2. viv, kiva kuulla, että mujaddara sai uusia ystäviä, se on tosiaan mainio arkiruoka!

    VastaaPoista