perjantai 11. marraskuuta 2011

Bouchons au thon


Tölkkitonnikala ei ole kovin chic, mutta ranskalaiset osaavat valmistaa siitäkin sangen eleganttia apetta. Bouchons au thon -ohjeita löytyy lycostamalla tuhansia. Jaa mitä ruokaa se semmoinen on suomeksi, kuulen kysyttävän ja minähän kerron: kyseessä on muffinivuoissa kypsennettävät, vähän frittatan tyyppiset paistokset. Nämä sopivat hyvin esimerkiksi salaatin ja valkoviinin kanssa tarjottavaksi kevyeksi illalliseksi tai lounaaksi. Meillä niitä on syöty ronskisti ihan perunamuusin kanssakin, mutta en tiedä, onko sitä oikein sopivaa paljastaa ainakaan ranskalaisille.

Silläkin uhalla, että toistan itseäni rasittavuuksiin asti, kehoitan käyttämään ohjeessa MSC-sertifioitua tonnikalaa. Olen paasannut aiheesta aiemmin ainakin täällä. Tonnikalan voi epäilemättä korvata jollakin toisella kalalla tai jättää vaikka kokonaan pois ja lisätä vastaavasti muiden raaka-aineiden määrää.


  • Kaikissa ranskalaisissa ohjeissa käytetään crème fraîchea, mutta itse korvaan sen useimmiten turkkilaisella jogurtilla, koska sitä löytyy aina jääkaapistani.
  • Olen kehittellyt perinteiselle ranskalaiselle persilja-gruyère-tomaattipyre-maustetulle versiolle muutaman vaihtoehdon, joita pidän melkeinpä alkuperäistä parempana. 
  • Jos käytät minimuffinivuokia, saat kalapullamaisia palleroita. 


Bouchons au thon 12 kpl, 4-6:lle

2 x 160 g prk MSC-sertifioitua tonnikalaa vedessä (esim. Rainbow)
1 dl turkkilaista jogurttia tai crème fraîchea
4 kananmunaa
1 dl hienonnettua sipulia (= noin 0,5 keskikokoinen sipuli)
vajaa 1 tl suolaa
muutama pyöräytys mustapippuria myllyssä

Lisäksi:
100 g raastettua gruyère-juustoa
6 rkl paseerattua tomaattia tai tomaattipyrettä
0,5 dl persiljasilppua
TAI
100 g raastettua mustaleimaista emmentalia
1 rkl kapriksia
0,5 dl silputtua tilliä tai ruohosipulia
TAI
100 g raastettua parmigiano reggianoa
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
2 rkl sitruunamehua
3 rkl hienonnettua salviaa
TAI
100 g murusteltua fetaa
0,5 dl hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja
0,5 dl hienonnettuja oliiveja (esim. Pirkka luomu vihreitä ja mustia oliiveja)
0,5 dl silputtua basilikaa

Voiteluun:
öljyä tai voita

Sekoita kulhossa valutettu tonnikala, jogurtti, munat, sipulisilppu, suola, pippuri sekä valitsemasi yhdistelmä muita raaka-aineita.

Voitele muffinipellin kolot öljyllä tai voilla ja jaa massa 12 koloon.

Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä tovi ennen kuin irroitat möttöset vuoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti