lauantai 30. huhtikuuta 2011

Mausteinen linssikeitto


I'm back - ja taas keitto-ohjeen kanssa. Kerta kaikkiaan nyt ei vain ole tullut kokkailtua mitään muutakaan maininnan arvoista. Ja kiintymyksestäni keittoihin olenkin jo kertonut, joten ei voi mitään.

Ohje on Once Upon a Tart -keittokirjasta ja olen löytänyt sen jonkun blogin kautta - minkä blogin, sitä en valitettavasti muista. Alkuperäinen resepti näyttää löytyvän ainakin täältä ja täältä. Kyseessä on intialaisittain maustettu linssikeitto, joita maailmaan tietenkin mahtuu käsittämätön määrä. Tässä ohjeessa on kolme asiaa, jotka erottavat sen niistä kaikkein tavallisimmista linssikeitoista: siinä käytetään voita, intialaisten mausteiden lisäksi keittoon lisätään timjamia ja käytetyt linssit ovat vihreitä.

Olen tehnyt ihan mitättömiä muutoksia ohjeeseen, lähinnä liittyen siihen, että muunsin jenkkikupit desilitroiksi. Kookosmaitoakin tulee vähän vähemmän kuin alkuperäisohjeessa, jotta yhdestä kookosmaitopurkillisesta saa kaksi soppaa (normi kookosmaitotölkki on 400 ml). Kyllä, olen nuuka emäntä ja ei, maku ei mielestäni kärsi yhtään. Alkuperäisohjeessa puhutaan vain tuoreesta timjamista, mutta kuivattu passaa mielestäni ihan yhtä hyvin, kunhan vain puolittaa määrän.

  • Muistathan puolitoistakertaistaa annetut rkl- ja tl-määrät, jos käytät tavallisia ruokalusikoita mittaamiseen. Ruokalusikallinen tarkoittaa 15 ml, teelusikallinen 5 ml ja hyppysellinen on virallisesti 0,6 ml. 

Mausteinen keitto vihreistä linsseistä 4:lle
Once Upon a Tart -keittokirja

3 rkl voita
1 iso sipuli hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 tl kuivattua timjamia (tai 1 tl tuoretta)
1,5 tl kurkumaa
0,5 tl kardemummaa
0,25 tl kanelia
0,25 tl neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus mustapippuria
n. 1 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta (Reformi luomu)
4 dl huuhdeltuja vihreitä linssejä
2 dl kookosmaitoa
suolaa

Kuullota sipulia keskilämmöllä voissa n. 4 minuuttia.

Lisää valkosipuli, timjami, kurkuma, kardemumma, kaneli, neilikka, muskottipähkinä ja mustapippuri. Jatka kuullottamista n. 4 minuuttia.

Lisää vesi ja kasvisliemijauhe, kuumenna kiehuvaksi ja lisää linssit. Keittele kannen alla 45 minuuttia. Sekoita välillä ja tarkista, onko keittoon syytä lisätä nestettä.

Nosta kattila liedeltä, lisää kookosmaito ja mausta suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti