sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Appelsiininen Mud Cake



Blogini nimeksi sopisi Päiväni murmelina (keittiössä). Käytän paljon samoja raaka-aineita ja olen vähän laiska kokeilemaan kovin eksoottisia ja repäiseviä yhdistelmiä. Osittain syynä on se, etten pidä itseäni luontaisena kokkina, jonka suosikkiharrastus on häärätä keittiössä pipon päästä täräyttäviä kulinaarisia elämyksiä mesästäen. Ruoan tekeminen ei ole minulle lähimainkaan yhtä mieluisaa puuhaa kuin sen syöminen. 

En valitettavasti ole miljöönäri, jolla olisi varaa palkata kokki, eikä mieheni ole kovin innostunut ruoanlaittaja, joten minä hoidan pääasiassa taloutemme muonittamisen. Olen kiinnostunut eettisestä ja ekologisesta kuluttamisesta, ja tämä luonnollisesti heijastuu siihen, mitä keittiössä tapahtuu. Tuntuukin mahdottomuudelta, että päivittäinen ravintoni koostuisi ranskanpotuista ja eineslihapullista. Toisin sanoen ruoanlaitto imee joka tapauksessa päivittäin resursseja, joten tuntuu järkevältä, että saan käyttämilleni resursseille mahdollisimman hyvän tuoton eli suhteellisen herkullista, terveellistä, ekologista ja eettistä lopputulemaa lautaselle.

Pitkä pohjustus, vaikka tarkoitukseni oli vain sanoa, että tein taas mutakakkua, mutta tällä kertaa keksin lisätä taikinan joukkoon appelsiininkuorta...

  • Kakku ei välttämättä kaipaa kermavaahtolisää, se on mahtavaa ihan sinällään kera kupposen tuimaa espressoa. Näyttävämmän kakusta saa siivilöimällä pintaan tomusokeria: asettele kakun päälle paperista leikelty lumihiutale ja siivilöi tomusokeria koko komeuden päälle. Tuloksena sievä sokerikuvio kakun pinnassa:



Appelsiini-mutakakku 8-12:lle

120 g voita
250 g mahdollisimman tummaa suklaata
4 valkuaista
4 keltuaista
2 dl (tummaa muscovado)sokeria
1 dl jauhoja
1 luomuappelsiinin kuori raastettuna

Lisäksi: 
2 dl kuohukermaa
2 rkl tomusokeria
1 luomuappelsiinin kuori raastettuna
1/2 tl kanelia

Sulata voi ja suklaa hyvin matalalla lämmöllä pienessä kattilassa.

Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

Sekoita keltuaiset ja sokeri.

Yhdistä appelsiinin kuoriraaste jauhoon ja lisää jauho keltuaisten joukkoon.

Kaada sula suklaa jauho-keltuaisseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kääntele valkuaisvaahto varovasti taikinaan (sekoita ensin iso lusikallinen vaahtoa ihan reippaasti taikinaan, niin se notkistuu). Kaada taikina halkaisijaltaa 24 senttiseen irtopohjavuokaan, jonka pohja on peitetty leivinpaperilla.

Paista 225 asteessa noin 15-20 minuuttia. Älä paista liikaa, kakun kuuluu jäädä raa'ahkoksi keskeltä.

Irroita kakku vuoasta vasta kun se on jäähtynyt.

Anna tekeytyä yön yli kelmutettuna huoneenlämmössä.

Vaahdota kerma ja sekoita joukkoon tomusokeri, appelsiininkuori ja kaneli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti