keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Merguez-maustetut lammaspyörykät


Luin jostain, että lammasta olisi kannatettavampaa syödä syksyllä kuin keväällä. Syyslampaat ovat saaneet kirmata kesän ulkona niittykasveja syöden, kun taas kevätlampaat on kasvatettu sisällä keinovalossa ja rehulla. Lammasohjetta siis kehiin.

Lähi-Idässä ja pohjoisessa Afrikassa lampaan- ja/tai naudanlihasta valmistettua mausteista makkaraa kutsutaan nimellä merguez. Sitä syödään grillattuna cous cousin kanssa, upotetaan patoihin, tungetaan pitaleipiin jne. Olen törmännyt ko. makkaraan Pariisissa, mutten täällä Suomen Jyväskylässä. Sen sijaan olen tehnyt lampaanjauhelihasta merguez-maustettuja pihvejä tai pyöryköitä. Lisäksi vaikka kvinoaa ja paahdettuja kasviksia tai käytä (kuten kuvassa) hampurilaisen täytteenä yhdessä grillatun munakoison ja tahinikastikkeen kanssa.


Merguez-maustetut lammaspyörykät 2-4:lle

0,5 tl jeeransiemeniä
0,5 tl korianterinsiemeniä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
400 g jauhettua lampaan- tai karitsanlihaa
1 tl savupaprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
1 tl suolaa
0,5 dl tuoretta korianteria jauhettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Paahda jeeran-, korianterin- ja fenkolinsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat väriä ja alkavat tuoksua ihanalta.

Sekoita kaikki aineet hyvin ja muotoile niistä pihvejä tai pyöryköitä.

Kypsennä öljyssä paistinpannulla tai öljyllä voideltuna uunissa 200 asteessa 25 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti