lauantai 14. heinäkuuta 2012

7 kilon impulssiostos


Olimme muutama viikko sitten häissä Pohjanmaalla. Retkeä varten vuokrasimme auton viikonlopuksi ja sunnuntaina Jyväskylään palattuamme lähdimme pikkuiselle ajelulle. Koska auto kerran oli käytössä, niin suuntasimme ruokaostoksille automarkettiin.

Mielestäni jättimarketeissa on kiehtovaa ja eksoottista asioida, keskustan autoton asukki kun tekee sellaista niin kovin harvoin. Vaeltelin loputtomilla käytävillä pitkään ja tutkin tarjoomaa hartaasti. Koko kaupan kierrettyäni ostoskoristani löytyi kuitenkin vain 2 purkkia tuorepuristettua veriappelsiinimehua (2 yhden hinnalla!) ja 2 pussia Kettlen perunalastuja (honey BBQ ja cheddar-punasipuli).

Suuntasin kassoille. Reittini kulki pakastealtaiden välistä ja huomioni kiinnitti valtava plakaatti: "Kokonainen pakastettu luomukalkkuna 4 euroa kilo". Oooh, mitä ihmettä, onko Pajuniemellä kotimaista luomukalkkunaa ja onpas edullista, tämmöistä on saatava!

Kalkkunat olivat seitsenkiloisia pakastettuja jöötejä, joten saletisti olisi jäänyt ostamatta jos olisin ollut fillarilla liikenteessä. Autoilu on epäeettistä siis mitä moninaisimmin tavoin... No, sen enempää miettimättä punnersin kalkkunan ostoskoriin, kyyditsin sen kotiin ja sulattelin jääkaapissa nelisen vuorokautta.

Kalkkunan valmistuksen tueksi vilkuilin Martha Stewartin ohjetta (jota en tähän hätään löytänyt linkitettäväksi): sulanut tipu täytettiin sitruunalla, sipulilla, valkosipulilla, yrteillä ja mausteilla, pintaan hierottiin voita, suolaa ja pippuria, jonka jälkeen päälle heitettiin voissa ja valkkarissa liotettu harsokangas. Paistamiseen taisi mennä nelisen tuntia ja puolen tunnin välein päälle sudittiin voi-viinilientä.

Ihan kiehtova ja yllättävän maukas kokemus, mutta jäänee kuriositeetiksi. Ja voin kertoa, että 7 kilon kalkkunassa on ihan helvetisti syötävää. Meiltä löytyy kalkkunaa pakastimesta ja kalkkunaa on tungettu wrappeihin, munakkaisiin, pastoihin ja voileipiin. Yleensä syön eläinproteiinia harvoin, joten viikon kalkkunakuuri oli monella tavalla kovin raskas. Tänään on ensimmäinen kalkkunaton päivä ja ruokalistalla on mansikoita ja lehtikaaliraksuja, aah!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti