keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Granola


Eräs ystäväni kertoi haluavansa kokeilla itsetehtyä mysliä. Myslin ohjeita oli löytynyt pilvin pimein, mutta kaikkiin oli tullut miljoonaa sorttia pähkinää, siementä, kuivahedelmää sun muuta. Mitä jos ei tykkääkään itsetehdystä myslistä tai sen tekeminen ei olekaan kivaa ja sitten kaapin perukoille jää kieriskelemään miljoonaa sorttia tyyriitä pähkinöitä, siemeniä, kuivattuja hedelmiä sun muita?

Vastauksen ongelmaan tarjoaa kulinaristien raamattunakin tunnettu Frendit-keittokirja! Kyllä vain, "kulinaristien raamattu" oli tarkoitettu ironiaksi. Tässä vaiheessa pitänee tehdä selväksi myös se, että mysli tarkoittaa uunissa paahtamatonta hiutale-pähkinä-hedelmä-sekoitusta, kun taas uunissa paahdettua, rasvaista ja makeutettua versiota kutsutaan granolaksi. Olen siis tehnyt granolani viime vuosituhannelta asti Frendien ohjeella. Se on helppo, loputtomasti muunneltavissa, sisältää vain muutamaa raaka-ainetta ja mitähän vielä. Ai niin, ältsin hyvääkin se on!

Alkuperäisen ohjeen olen kadottanut, mutta muistaakseni siinä käytettiin myös vaniljatiivistettä. Olen myös vähän skaalannut raaka-aineiden määriä.


  • Hiutaleita voi käyttää jos jonkinmoisia ja osan voi korvata leseillä ja/tai vehnänalkoilla.
  • Kaikenlaiset pähkinät ja siemet toimivat myös hyvin.
  • Makeutuksen voi hunajan sijasta hoitaa ainakin vaahtera- tai ruokosiirapilla.
  • Kanelin lisäksi granolan maustamiseen voi käyttää vaikka inkivääriä, vaniljaa, muskottia tai kardemummaa.
  • Rusinat voi korvata kokonaan tai osittain millä tahansa kuivatulla hedelmällä tai marjalla.
  • Granolaan voi sekoittaa myös kookoslastuja ennen paahtamista.

Granola

10 dl kaurahiutaleita 
2,5 dl mantelilastuja
1 dl (rypsi)öljyä
3 rkl hunajaa
1 tl kanelia
2,5 dl rusinoita

Sekoita kaurahiutaleet, mantelilastut, öljy, hunaja ja kaneli hyvin. Jos hunaja on kovaa, kuumenna sitä matalalla lämmöllä liedellä isossa kattilassa kunnes se sulaa ja heitä joukkoon loput aineet.

Levitä seos uunipellille ja paahda 175 asteessa n. 15 minuuttia. Sekoittele granolaa paahtamisen puolivälissä.

Anna jäähtyä, sekoita joukkoon rusinat ja siirrä kannelliseen purkkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti