keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Merguez-maustetut lammaspyörykät


Luin jostain, että lammasta olisi kannatettavampaa syödä syksyllä kuin keväällä. Syyslampaat ovat saaneet kirmata kesän ulkona niittykasveja syöden, kun taas kevätlampaat on kasvatettu sisällä keinovalossa ja rehulla. Lammasohjetta siis kehiin.

Lähi-Idässä ja pohjoisessa Afrikassa lampaan- ja/tai naudanlihasta valmistettua mausteista makkaraa kutsutaan nimellä merguez. Sitä syödään grillattuna cous cousin kanssa, upotetaan patoihin, tungetaan pitaleipiin jne. Olen törmännyt ko. makkaraan Pariisissa, mutten täällä Suomen Jyväskylässä. Sen sijaan olen tehnyt lampaanjauhelihasta merguez-maustettuja pihvejä tai pyöryköitä. Lisäksi vaikka kvinoaa ja paahdettuja kasviksia tai käytä (kuten kuvassa) hampurilaisen täytteenä yhdessä grillatun munakoison ja tahinikastikkeen kanssa.


Merguez-maustetut lammaspyörykät 2-4:lle

0,5 tl jeeransiemeniä
0,5 tl korianterinsiemeniä
0,5 tl fenkolinsiemeniä
400 g jauhettua lampaan- tai karitsanlihaa
1 tl savupaprikajauhetta
ripaus chilijauhetta
1 tl suolaa
0,5 dl tuoretta korianteria jauhettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Paahda jeeran-, korianterin- ja fenkolinsiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat väriä ja alkavat tuoksua ihanalta.

Sekoita kaikki aineet hyvin ja muotoile niistä pihvejä tai pyöryköitä.

Kypsennä öljyssä paistinpannulla tai öljyllä voideltuna uunissa 200 asteessa 25 minuuttia.

sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Kvinoaa ja paahdettuja kasviksia


Se on sitten syksy, lempivuodenaikani. Ja seuraavaksi kerron kvinoasalaatista, yhdestä lempiruoastani.

Ensin sananen kvinoasta. Kvinoa on luontaisesti gluteenitonta ja siinä on runsaasti proteiinia ja kivennäisaineita. Omalta kannaltani tätä tärkeämpää on se, että se maistuu hyvältä ja tuntuu hauskan napsuvalta suussa.

Kvinoan valmistaminen on vaikuttanut mielestäni hankalalta: sitä pitää huuhdella perusteellisesti ennen keittämistä ja siemenet ovat ärsyttävästi niin pieniä, että ne karkailevat siivilän rei'istä. Joidenkin mukaan kvinoaa pitäisi myös liottaa, valuttaa pitkään, paahtaa ja sitten vasta keittää. Perusteellinen huuhtelu on tarpeen, jotta kvinoan pinnalla oleva kitkeränmakuinen saponiini saadaan pois.

Itse olen aivan liian laiska moiseen ruljanssiin ja keitän kvinoani sinällään, ilman huuhtelemista, liottamista, valuttamista ja paahtamista. Sen sijaan huuhtelen kypsän kvinoan lävikössä ja valutan sitä sen jälkeen muutaman minuutin, enkä ole huomannut maussa minkäänlaista kitkeryyttä. Mutta en toki vastusta niitä, jotka haluavat edetä pitkän kaavan mukaan!

Mutta nyt salaattiin. Tykkään sellaisista ruoista, joita voi muokata helposti sen mukaan, mitä jääkaapista ja kuiva-ainekaapista löytyy. Kvinoasalaatti on juuri sellainen mahtiruoka:

  • Kvinoan tilalla voi käyttää cous cousia tai vaikka ohraa.
  • Paahdettuja kasviksia voi varioida: kokeile paahtaa kukka-, parsa- tai ruusukaalia, parsaa, retiisiä, kirsikkatomaatteja... Tai korvaa paahdetut kasvikset taboulehin tapaan tuoreella kurkulla, paprikalla ja tomaatilla.
  • Persiljan sijasta on ihan ok käyttää muita yrttejä, ainakin minttu ja basilika toimivat hyvin.
  • Fetan lisäksi tai korvaajana voi käyttää vuohenjuustoa, tofua, pähkinöitä, kikherneitä jne.
  • Jos kaapistasi löytyy oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja, marinoituja artisokansydämiä tms. - heitä niitä reippaasti vaan joukon jatkoksi.

Sapuska maistuu hyvältä niin kuumana, huoneenlämpöisenä kuin kylmänäkin ja viihtyy mainiosti jääkaapissa useammankin päivän. 


Kvinoaa ja paahdettuja kasviksia 5-8:lle

3 dl kvinoaa

Kastike:
1 rkl sinapinsiemeniä
1 rkl juustokuminensiemeniä
1 iso tomaatti
1 pieni (puna)sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl punaviinietikkaa
1 tl suolaa
mustapippuria

Paahdetut kasvikset:
1 keskikokoinen munakoiso
1 pienehkö kesäkurpitsa
2 punaista paprikaa
2 pientä sipulia
0,5-1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
mustapippuria

Lisäksi:
200 g fetajuustoa
tuoretta persiljaa

Keitä kvinoa pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

Paahda sinapin- ja juustokuminansiemeniä kuivalla pannulla keskilämmöllä niin kauan, että siemenet saavat vähän väriä ja alkavat tuoksua mahtavalta.

Pilko kastikkeeseen tulevat kasvikset jotenkuten, yhdistä kaikki kastikkeen raaka-aineet ja soseuta ne blenderillä tai sauvasekoittimella. Sekoita kastike kvinoaan ja anna maustua kasvisten paahtamisen ajan.

Pilko paahdettavat kasvikset reiluiksi paloiksi. Sekoita huolella kasvisten joukkoon öljyä, suolaa ja pippuria. Kesäkurpitsa ja erityisesti munakoiso imevät öljyä valtaavasti, joten pidä huolta että kaikki kasvikset saavan kunnon öljykylvyn. Levitä kasvikset tasaisesti uunipellille ja paahda niitä 225-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Kääntele kasviksia paistamisen puolivälissä.

Sekoita kypsät kasvikset kvinoaan, murustele päälle fetaa ja pilko reilusti tuoretta persiljaa.