lauantai 30. huhtikuuta 2011

Mausteinen linssikeitto


I'm back - ja taas keitto-ohjeen kanssa. Kerta kaikkiaan nyt ei vain ole tullut kokkailtua mitään muutakaan maininnan arvoista. Ja kiintymyksestäni keittoihin olenkin jo kertonut, joten ei voi mitään.

Ohje on Once Upon a Tart -keittokirjasta ja olen löytänyt sen jonkun blogin kautta - minkä blogin, sitä en valitettavasti muista. Alkuperäinen resepti näyttää löytyvän ainakin täältä ja täältä. Kyseessä on intialaisittain maustettu linssikeitto, joita maailmaan tietenkin mahtuu käsittämätön määrä. Tässä ohjeessa on kolme asiaa, jotka erottavat sen niistä kaikkein tavallisimmista linssikeitoista: siinä käytetään voita, intialaisten mausteiden lisäksi keittoon lisätään timjamia ja käytetyt linssit ovat vihreitä.

Olen tehnyt ihan mitättömiä muutoksia ohjeeseen, lähinnä liittyen siihen, että muunsin jenkkikupit desilitroiksi. Kookosmaitoakin tulee vähän vähemmän kuin alkuperäisohjeessa, jotta yhdestä kookosmaitopurkillisesta saa kaksi soppaa (normi kookosmaitotölkki on 400 ml). Kyllä, olen nuuka emäntä ja ei, maku ei mielestäni kärsi yhtään. Alkuperäisohjeessa puhutaan vain tuoreesta timjamista, mutta kuivattu passaa mielestäni ihan yhtä hyvin, kunhan vain puolittaa määrän.

  • Muistathan puolitoistakertaistaa annetut rkl- ja tl-määrät, jos käytät tavallisia ruokalusikoita mittaamiseen. Ruokalusikallinen tarkoittaa 15 ml, teelusikallinen 5 ml ja hyppysellinen on virallisesti 0,6 ml. 

Mausteinen keitto vihreistä linsseistä 4:lle
Once Upon a Tart -keittokirja

3 rkl voita
1 iso sipuli hienonnettuna
2 isoa valkosipulinkynttä hienonnettuna
0,5 tl kuivattua timjamia (tai 1 tl tuoretta)
1,5 tl kurkumaa
0,5 tl kardemummaa
0,25 tl kanelia
0,25 tl neilikkaa
ripaus muskottipähkinää
ripaus mustapippuria
n. 1 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta (Reformi luomu)
4 dl huuhdeltuja vihreitä linssejä
2 dl kookosmaitoa
suolaa

Kuullota sipulia keskilämmöllä voissa n. 4 minuuttia.

Lisää valkosipuli, timjami, kurkuma, kardemumma, kaneli, neilikka, muskottipähkinä ja mustapippuri. Jatka kuullottamista n. 4 minuuttia.

Lisää vesi ja kasvisliemijauhe, kuumenna kiehuvaksi ja lisää linssit. Keittele kannen alla 45 minuuttia. Sekoita välillä ja tarkista, onko keittoon syytä lisätä nestettä.

Nosta kattila liedeltä, lisää kookosmaito ja mausta suolalla.

tiistai 19. huhtikuuta 2011

Porkkana-maapähkinävoikeitto

Kuva © Jaakko Mehtälä.

Ei, en pysty pidättelemään itseäni enää hetkeäkään - on taas soppareseptin aika! Tämänkertaisen porkkanakeiton ohje löytyi vuosi sitten New York Timesista ja olen tehnyt sitä hieman muunneltuna versiona mooonta kertaa kuluneen vuoden aikana. Kyseessä on helppo, terveellinen ja edullisista raaka-aineista valmistuva keitto with a twist.

  • Alkuperäisohjeessa käytetään maapähkinävoin tilalla tahinia, joka sekin on mainio vaihtoehto. Maapähkinävoi tuo keittoon kuitenkin mielestäni enemmän luonnetta ja käytän maapähkinävoita aina, kun sitä löytyy kaapistani, muulloin tahini passar bra. Timesin version nimi onkin Carrot and Tahini Soup.
  • Muista käyttää maapähkinävoita, johon ei ole lisätty mtään epämääräisyyksiä, kuten sokeria tai rasvoja. Parhaiden maapähkinävoiden raaka-ainelista koostuu ainoastaan maapähkinöistä. Esimerkiksi Urtekramilla on markkinoilla oiva luomutuote.
  • Tuore korianteri on mukava lisä keittoon, muttei sitä nyt varta vasten kannata tätä ruokaa varten ostaa. 
  • Ruokalusikallinen tarkoittaa 15 millilitraa ja teelusikallinen 5 millilitraa, joten puolitoistakertaista annetut määrät, jos käytät mittaamiseen tavallisia ruokalusikoita.

Porkkana-maapähkinävoikeitto 5:lle
New York Timesin ohjetta mukaillen

2 rkl oliiviöljyä
2 sipulia kuorittuna ja suikaloituna
6 valkosipulinkynttä kuorittuna ja karkeasti hienonnettuna
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl jauhettua korianteria
0,25 tl kurkumaa
0,25 tl chilijauhetta
1 kg porkkanaa kuorittuna ja siivutettuna
1 l vettä
1 rkl kasvisliemijauhetta (Reformi luomu)
0,5 sitruunan mehu
1 dl maapähkinävoita (tai tahinia)
(tuoretta korianteria koristeluun)

Kuullota sipulia oliiviöljyssä n. 4 minuuttia.

Lisää valkosipuli, suola, mustapippuri, korianteri, kurkuma ja chilijauhe. Jatka kuullottamista n. minuutin ajan.

Lisää porkkana, kuullottele edelleen n. 3 minuuttia.

Lisää vesi ja kasvisliemijauhe, kuumenna kiehuvaksi ja hauduttele raollaan olevan kannen alla n. 30 minuuttia.

Ota kattila liedeltä, lisää joukkoon sitruunamehu ja maapähkinävoi ja soseuta soppa. Lisää lautaselle halutessasi tuoretta korianteria.

lauantai 16. huhtikuuta 2011

Tankoparsaa uunissa


Oi onnea, tankoparsasesonki on alkanut ja meillä syötiin ensimmäiset parsat tänään! Yleensä olen syönyt kevään ensimmäiset parsat ihan perinteisesti keitettynä ja sitruunavoin kanssa, mutta tällä kertaa tein uuniparsaa. 

Kaikenlaiset uunikasvikset ovat ihan huippuja, joten googlasin roasted asparagus nähdäkseni, millaisia uuniversioita tankoparsasta löytyy. Ja löytyyhän niitä jos jonkinmoisia. Perussetti tuntuu olevan oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla maustettu parsa, mutta muunnelmia on loputtomasti: oliiviöljy korvataan sesamöljyllä, sekaan lisätään salottia ja muita kasviksia, pinnalle ripotellaan siemeniä tai juustoa...

  • Paahdettu tankoparsa on oiva kasvislisäke, mutta se toimii myös alkuruokana tai kevyenä pääruokana, kun kylkeen lisää vaikkapa uppomunan, lohta, ilmakuivattua kinkkua tai sitruuna-voisulaa ja siivun leipää. 
  • Perusohjetta kannattaa tuunailla: lisää ruokaan murskattua valkosipulia, sitruunan mehua ja/tai kuorta, chiliä, sesaminsiemeniä jne. Myös parmesankuorrutus toimii: ota parsat uunista pari minuuttia ennen kuin ne ovat kypsiä, raasta päälle parmesania ja laita takaisin uuniin muutamaksi minuutiksi.
  • Jos paahdettuja parsoja jää yli, käytä ne munakkaassa, salaatissa, pizzassa, pastakastikkeessa...

Paahdettu tankoparsa 2-4:lle

500 g vihreää tankoparsaa
n. 2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Laita esivalmistellut parsat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, kaada päälle oliiviöjyä, lisää suolaa ja pippuria ja sekoita hyvin. 

Asettele parsat yhteen kerrokseen uunipellille ja laita pelti uuniin. Kypsymisaika riippuu parsojen koosta, ihan ohuiden kypsyminen vie 8-10 minuuttia, vähän paksumpien 10-12 minuuttia ja sormenpaksuisten 12-15 minuuttia. Tavoitteena on pehmeän napakka koostumus, joten kannattaa maistella välillä, jotta haluttu kypsyys löytyy.

Vihreän tankoparsan hoito-ohjeet



Tankoparsa muuttuu melko nopeasti ikävän tikkuiseksi, joten sen kokkaaminen pian ostamisen jälkeen on suositeltavaa.

Jos et kuitenkaan ala kokata heti parsaostoksilta saavuttuasi, toimi seuraavalla tavalla: pese parsat kylmällä vedellä, kääri kosteana puhtaaseen keittöpyyhkeeseen tai talouspaperiin ja siirrä jääkaappiin.

Parsan työstäminen aloitetaan trimmauksella: jos tyvi vaikuttaa puumaiselta, leikkaa muutaman sentin pätkä pois ja kuori parsan alakolmannes, jos se vaikuttaa paksulta ja tikkuiselta. Trimmattuja osia ei kannata kipata biojätteeseen vaan suositeltavaa on keittää niistä kasvisliemi, joka on oiva pohja esimerkiksi parsarisotolle.

Parsaa kannattaa varata vähintään...
  • lisäke: 125 g / hlö
  • alkuruoka tai kevyt pääruoka: 250 g / hlö

tiistai 5. huhtikuuta 2011

Pinaatti-fetapasta


Pinaattia tulee syötyä suhteellisen harvoin, vaikka se on niin kovin terveellistä ja mielestäni hyvääkin. Löysin Tuija Ruuskan Aurinkomaa-keittokirjasta supersimppelin pinaattipastan ohjeen, jota oli tietenkin testattava. Helppo, hyvä ja nopea - siinäpä kolme ruoanlaittoon liittyvää hienoa laatusanaa, jotka takaavat ruokaohjeelle pääsyn reseptivihkoni vakkariksi!

Rukkasin vähän ohjetta: alkuperäisohjeessa ei käytetty valkosipulia, mustapippuria eikä fetaa. Muutin myös muiden raaka-aineiden määriä ja ihan vähän metodiakin. Ilman Tuija Ruuskaa en kuitenkaan olisi keksinyt yhdistää pastaa ja pinaattia tällä tavalla, joten kiitos, Tuija!

  • Älä missään nimessä erehdy ostamaan jotain kreikkalaistyyppistä salaattijuustoa tätä ruokaa varten - tai oikeastaan koskaan ikinä mitään varten. Aito asia tai ei asiaa lainkaan, sano.
  • Pinaattisesongin aikaan suosittelen pakastepinaatin korvaamista tuoreella. 

Pinaatti-fetapasta 2:lle

170 g spagettia
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli ohuina siivuina
2 valkosipulinkynttä murskattuna
0,5 pss (75 g) pakastepinaattia
0,5 tl suolaa
100 g feta-juustoa
mustapippuria

Keitä pasta ohjeen mukaan kypsäksi.

Kuullota sillä välin sipulia oliiviöljyssä nelisen minuuttia, lisää valkosipuli ja noin minuutin kuluttua jäiset pinaattikikkareet. Sekoittele, kunnes pinaatti on sulanut ja vesi suurin piirtein haihtunut. Heitä suolaa päälle.

Ota tilkka pastan keitinvettä talteen, valuta kypsä pasta ja kaada takaisin kattilaan. Kippaa pinaatti-sipuliseos perään ja lorauta myös tilkka keitinvettä, jos pasta vaikuttaa ikävän kuivalta.

Sekoita raivokkaasti, jaa lautasille, muruste feta pastan päälle ja pyöräytä annoksille vielä muutama kierros mustapippuria myllystä.